Grad o seči drveća kod novog Lidla: Predviđeno je 5.500 m² zelenila na toj lokaciji

16:06:00 01.06.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom orezanog i posečenog drveća u blizini novog Lidla na Futoškom putu oglasio se i Kabinet gradonačelnika, koji navodi da će u narednom periodu taj prostor tek biti ozelenjen.

Grad o seči drveća kod novog Lidla: Predviđeno je 5.500 m² zelenila na toj lokaciji

foto: Ekološki front Novi Sad

Osam novosadskih udruženja pre nekoliko dana proglasilo je „Lidl Srbija“ za „najgoreg novosadskog komšiju“ zbog uklanjanja drveća na Futoškom putu. U ovoj kompaniji juče su naveli da je zbog blizine lokacije izveden pogrešan zaključak da su oni ti koji izvode radove na uklanjanju drveća na Futoškom putu.

Naime, 23. februara počeli su radovi na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u okolini i za potrebe novog Lidla. Kako kažu u Gradskoj upravi, u okviru tih radova biće izgrađena i saobraćajnica sa koje se planira pristup novom trgovinskom objektu. Ova saobraćajnica prostiraće se od priključenja na Futoški put do postojećeg kružnog toka u bloku zgrada u produžetku Bulevara Jovana Dučića. Sem kolovoza, planirani su i obostrani parkinzi i pešačke staze, kao i biciklistička staza.

Kako navode, pošto se duž buduće saobraćajnice nalazi drvored platana, naročito se vodilo računa o tome da se obezbedi očuvanje i zaštita svakog stabla. Postojeća stabla su orezana „radi stvaranja uslova za bezbedno odvijanje saobraćaja, a uklonjena su samo ona stabla koja se nalaze u planiranoj regulaciji“.

U Kabinetu gradonačelnika za 021.rs su rekli da će u narednom periodu pokloniti pažnju unapređenju zelenila na ovoj lokaciji.

- Na predmetnom lokalitetu, na kome se trenutno izvode radovi, predviđeno je ukupno 5.500 kvadratnih metara zelenih površina. Uređenje istih, odnosno sadnju različitih grupa zelenila (drvoredne sadnice, visoko i srednje drveće, ukrasno šiblje i travnate površine), realizovaće JKP „Gradsko zelenilo“ do kraja tekuće godine - navodi se odgovoru.

Dodaju i da će u okviru parkinga biti posađeno 39 drvorednih sadnica, dok su nova stabla, iz grupe visokog i srednjeg drveća, planirana u kružnoj raskrsnici i na prostoru uz Futoški put. Kako kažu, funkcionalnost i dekorativnost navedenog lokaliteta upotpuniće se sadnjom različitog ukrasnog šiblja i travnatih površina.

Izvor: novisad.com, 021.rs, mojnovisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?