I Limanci ustali protiv betonizacije grada

19:05:00 21.05.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Posle građana Rotkvarije i stanovnici Limana pobunili su se zbog plana da se u ovom delu grada umesto zelene površine izgradi osam javnih garaža. Limanci su prošle nedelje počeli da se organizuju u inicijative „Sačuvajmo Liman od betona“ i „Ne damo park“.

I Limanci ustali protiv betonizacije grada

foto: Inicijativa "Sačuvajmo Liman od betona"



Plan generalne regulacije Limana sa Univerzitetskim kampusom nalazi se na javnom uvidu do 25. maja. Lokacije na kojima bi, prema dokumentu, trebalo da budu izgrađene garaže su: Ulica Veljka Petrovića, Milice Stojadinović Srpkinje, ugao Bulevara despota Stefana i Šekspirove, ugao Narodnog fronta i Šekspirove, ugao Narodnog fronta i Balzakove, između ulica Ive Andrića i Heroja Pinkija, ispod planiranih objekata Univerziteta u Novom Sadu, te u okviru Univerzitetskog kampusa.

U pozivu za potpisivanje peticije inicijative „Sačuvajmo Liman od betona“ navedeno je da sadašnji parking zadovoljava potrebe stanara zgrada, a poseduje i više od 20 zdravih stabala starosti između 20 i 35 godina. Problem je, kako navode, sa parkiranjem u prepodnevnim satima zbog zaposlenih u obližnjim poslovnim prostorima.

- Prizemlje javne garaže će biti prodato/izdato, a nama stanarima će ostati podrum i otvoreni usijani betonski parking na krovu leti, a blatnjav i neočišćen od snega zimi. Javna garaža se gradi neposredno uz stambenu zgradu, sa stanovima koji su jedino orijentisani na parking! Neposredno i trajno se ugrožava zdravlje svih stanara bez ijednog drveta koje sada imamo. Podrum neće imati sprovedenu ventilaciju, odvod izduvnih gasova i sam silazak u podrum će biti zdravstveni hazard – piše u propratnom tekstu na sajtu peticije24.com.

I Limanci ustali protiv betonizacije grada

foto: Inicijativa "Sačuvajmo Liman od betona"



Predstavnici inicijative ističu i da garaža neće biti čuvana, ni održavana, pa će postati stecište lopova, narkomana, prepuna smeća i špriceva. Dodaju i da ovakva garaža i njena lokacija onemogućava pristup kolima hitne pomoći i vatrogasaca stanarima zgrade.

- Molimo Vas da svojim potpisom zaustavimo izgradnju ove urbanističke ružne, ekonomski neopravdane skalamerije, koja je pretnja po zdravlje i ličnu i imovinsku bezbednost svih ljudi koji žive u okolini – navedeno je u pozivu.

Na površini između ulica Milice Stojadinović Srpkinje i Boška Buhe, gde se sada nalazi zelena površina i dečije igralište, planirana je izgradnja predškolske ustanove, a u blizini bi se nalazio i parking. U Inicijativi „Ne damo park - ulice Boška Buhe i Milice Stojadinović protiv betoniranja“ navode da su svesni da su vrtići neophodni, ali da postoji dovoljno površina u gradu na kojima se može izgraditi predškolska ustanova. I oni tvrde da u njihovom okruženju već postoji parking koji odgovara potrebama stanara. Međutim, kako kažu, problemi nastaju kada se parkiraju oni koji dolaze na posao u blizini.

U slučaju da njihove primedbe ne budu prihvaćene, građani najavljuju da će izaći na ulice.

Da se Novosađani sve češće odlučuju da ustanu protiv betonizacije grada, pokazao je i prošlogodišnji protest zbog prodaje zelene površine u Futoškoj ulici, kako bi se proširala obližnja pumpa. Nakon intervencije građana, ova odluka je povučena.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.3 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?