Ima samo 15 godina i kolekciju od 150 gumenih igračaka

09:07:00 18.07.2016, Komentara: 0

Novi Sad - U svojoj kolekciji ima oko 150 gumenih igračaka, sjajno crta portrete poznatih ličnosti, a lepo i peva. On je mladi Novosađanin, njegovo ime je Filip Baloš, ima samo 15 godina, a od septembra kreće u Školu za dizajn "Bogdan Šuput".

Ima samo 15 godina i kolekciju od 150 gumenih igračaka

Stare gumene igračke počeo je sakupljati pre oko godinu dana, kada je u jednoj starinarnici ugledao Bambija iz 1963. godine. Kaže da mu je bio skup, pa je na buvljacima pokušao da pronađe istog, ali jeftinijeg.

- Tako sam pronašao Paju, Šilju, Plutona i ostalu družinu. Sada ih imam oko 150 i držim ih u svojoj sobi na policama, zvučnicima, ormanu... Igračke koje sakupljam mahom su poreklom iz zagrebačke tvornice igračaka "Biserka", koja je proizvodila Diznijeve junake 60tih, 70tih i 80tih godina - ponosno govori Filip o svojoj kolekciji.

Na njegovim policama ima nekoliko Bambija iz 1963. godine, godinu dana starijih Paja Patkova, a tu je i nekoliko Miki Mausa iz 1968. godine. To što ima duplikata Filipu ne smeta, naprotiv...

Ima samo 15 godina i kolekciju od 150 gumenih igračaka

- Jako volim duplikate jer su svi na svoj način različiti. Svaka igračka je nečije detinjstvo i to je upravo ono što me najviše inspiriše u vezi sa njima - kaže Filip.

Igračke uglavnom kupuje preko interneta ili odlazi na buvljake. Oglasa je do sada davao mnogo, ali je odziv bio slab. Samo mu je jedan čovek poklonio dve igračke, što je učinilo i nekoliko drugara iz razreda.

- Skoro svi prijatelji me podržavaju u kolekcionarstvu, ali naravno da uvek ima onih koji to vide kao bacanje para. Cilj mi je da napravim izložbu moje kolekcije, kako bih podsetio starije ljude na njihovo detinjstvo - iskren je Filip.

Filip crta portrete poznatih

Ima samo 15 godina i kolekciju od 150 gumenih igračaka

Osim kolekcionarstva Filip se bavi i pevanjem i crtanjem, a za talenat kaže da je nasledio od roditelja. Najčešće crta portrete poznatih ličnosti, uglavnom Lejdi Gage i Dejvida Bouvija.

- Obično radim po slici, ali na pripremama za umetničku školu sam naučio i iz prirode, samo moram da se usavršim. Moj tata je kompozitor i ima svoj studio gde snimamo obrade poznatih hitova, a ovog leta planiramo i da snimimo nešto originalno - otkriva Filip.

Ima samo 15 godina i kolekciju od 150 gumenih igračaka


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1013.8 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Pet 8° - 18° Jak vetar
Sub 6° - 17° Jak vetar

Anketa

Kupate li se na Štrandu?