IZJZV: Nematode u vodi za piće, ali nema razloga za paniku

19:08:00 20.08.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrdio je prisustvo nematoda u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom 20. avgusta iz rezervoara fabrike vode JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad.

IZJZV: Nematode u vodi za piće, ali nema razloga za paniku

Kako navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, biološka analiza vode za piće izvršena je nakon prethodno utvrđene sumnje.

- Nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara. One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće - pojašnjavaju u Institutu i dodaju da su o rezultatima analize obavešteni proizvođač i sve nadležne institucije i preporučeno je sprovođenje tehničko-tehnoloških mera.

- Dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize uzoraka vode uzetih u toku današnjeg dana su u toku, a kompletni rezultati će u najoptimalnijem roku biti dostavljeni svim nadležnim institucijama i zainteresovanoj javnosti – ističu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i naglašavaju da će nastaviti sa redovnom kontrolom vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP „Vodovod i kanalizacija“. U istim uzorcima će, kažu, vanredno biti kontrolisana i biološka ispravnost vode za piće, do stabilizacije situacije.

Poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz rezervoara JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad i njihove distributivne mreže, za 18. avgust, ukazuju na mikrobiološku ispravnost.

IZJZV: Nematode u vodi za piće, ali nema razloga za paniku

Inače, na osnovu utvrđenog prisustva nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, uz dosadašnje rezultate očuvane mikrobiološke, virusološke, fizičke i hemijske ispravnosti vode za piće, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da se svi rezultati analiza u najoptimalnijem roku dostavljaju svim nadležnim institucijama.

Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor.

Ovo nije prvi put da je u vodi u Novom Sadu utvrđeno prisustvo nematoda, Početkom avgusta 2010. godine, Institut za javno zdravlje Vojvodine ustanovio je biološkom analizom vode za piće iz rezervoara fabrike vode u novosadskom Vodovodu i kanalizaciji prisustvo jednog valjkastog crva (nematode) u kontrolisanom uzorku.

Podsetimo, nakon što se juče pojavila informacija da su biološke analize vode neispravne, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je saopštio da voda iz novosadskog vodovoda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Detaljnije o tome čitajte OVDE

Inače, nematode su beskičmenjaci i obuhvataju više od 80.000 vrsta, od kojih preko 15.000 vodi parazitski način života. Naseljavaju sva staništa, a u većini staništa su najbrojnija grupa životinja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
12°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1014.1 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Pet 8° - 18° Jak vetar
Sub 6° - 17° Jak vetar

Anketa

Kupate li se na Štrandu?