Izletišta spremna, vikendice pune

11:04:00 30.04.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Praznik rada, 1. maj, tradicionalno proslavljamo na otvorenom, uz roštilj, dobro društvo i muziku. Ko nema dvorište ili vikendicu, iskoristiće lepo vreme i posetiti jedno od izletišta u blizini grada. Oni koji vole da uz svež vazduh imaju i dodir sa civilizacijom, već su iznajmili vikendicu na obroncima Fruške gore.

Izletišta spremna, vikendice pune


Nacionaloni park Fruška gora je jedno od najomiljenijih i svakako najposećenijih izletišta u Srbiji. Najveći broj posetilaca se tradiocinalno očekuje za vreme prvomajskih praznika. A kako kažu u upravi ovog parka, ove godine očekuje se dolazak između 150.000 i 300.000 izletnika.

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavkom novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanjem putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode. Uređeno je više od 55 izletničkih lokaliteta na kojima je sproveden tretman suzbijanja krpelja.

Ukoliko sutra planirate izlet do Fruške gore, treba da znate da ćete na ulazu u Nacionalni park platiti ulaz po ceni od 300 dinara po motornom vozilu. Uz naplatu ulaznice u Nacionalni park, posetioci će dobiti i kese za prikupljanje smeća pa bi nakon boravka u prirodi sve trebalo da ostave kako su i zatekli. Ponašajte se u skladu sa prirodom, ne pravite preveliku buku, nikako ne ostavljajte vatru da gori nakon završenog roštiljanja, nemojte paliti vatru tamo gde nije dozvoljeno, nije dozvoljeno hvatanje životinja i ptica.

Na raspolaganju vam je mnoštvo uređenih izletišta, samo 30-ak uz grebenski put od Banstola prema Lipovači i Sotu. Gde god da stanete, čuvajte prirodu. Ovo su pravila koja bi svi trebalo da ispoštuju kako bi Fruška gora ostala čista.

Na Fruškoj gori biće 17 formiranih punktova za naplatu ulaza, vatrogasne i policijske ekipe u slučaju incidenata.

Jedno od omiljenih izletišta Novosađana je i Kamenički park. Osim što je pokošena trava, obezbeđeno je i uređeno tridesetak ložišta za potpalu vatre i pripremu hrane, dovoljan broj obruča za odlaganje smeća pored postojećih kanti u parku, kao i cisterna s pijaćom vodom.

Za one koji vole da im ne smeta buka u neposrednoj blizini, da imaju struje i protočne vode, na raspolaganju su brojne vikendice na obroncima Fruške gore. Iznajmljivanje vikendica za noć košta između 30 i 300 evra, ali tokom praznika i vikendima je duplo ili tri puta skuplje. Naravno, zavisi od kapaciteta objekta, uzrasta posetilaca i dužine rentiranja.

Uprkos paprenim cenama, većina vikendica je bukirana i po nekoliko meseci unapred, te je danas teško pronaći slobodno mesto.

Gde god da budete sutra, žalimo vam dobar provod, odlično druženje, ukusnu hranu i ne zaboravite da ugasite vatru, pokupite smeće, jer će nam to parče prirode trebati i svakog narednog dana.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
12°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?