Još jedan preminuli u KCV od koronavirusa, dvoje idu na kućno lečenje

12:04:00 03.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Još jedan pacijent preminuo je jutros od posledica koronavirusa u Kliničkom centru Vojvodine, a reč je o 65-ogodišnjem muškarcu iz Šatrinaca, u Sremu. On je imao, kao i prethodni preminuli građani, propratna oboljenja, rekao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković.

Još jedan preminuli u KCV od koronavirusa, dvoje idu na kućno lečenje


Na današnji dan je 55 obolelih Novosađana od virusa korona, pojasnio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Do današnjeg dana, u Vojvodini je registrovan 191 slučaj zaraze koronavirusa - 68 slučajeva je u Južnobačkom okrugu, 12 je u Zapadnobačkom okrugu, 17 u Severnobačkom okrugu, 40 u Južnobanatskom okrugu, 11 u Srednjebanatskom okrugu, 23 u Severnobanatskom okrugu i 20 slučajeva u Sremskom okrugu.

Kapaciteti se trenutno popunjavaju i u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, koja služi za prihvat pacijenata i u njoj boravi 82 građana. Od ukupnog broja hospitalizovanih, petoro je na respiratoru, a sa jutrošnjim smrtnim ishodom, ukupan broj preminulih je šestoro građana.

- Dobra vest je da Klinički centar Vojvodine danas napuštaju još dva pacijenta koja su lečena, tako da od početka krize imamo petoro izlečenih pacijenata, koji su otpušteni na dalje kućno lečenje. Testiramo sve više, pa očekujemo i da će u najskorijem periodu i Sajam početi da prima pacijente sa lakšom kliničkom slikom - naveo je Gojković.

Vojna bolnica u Petrovaradinu je opremljena za smeštaj pacijenata koji, iz drugih opravdanih medicinskih i nemedicinskih razloga, ne mogu da borave na Klinici za infektivne bolesti - imaju psihičke ili druge probleme i zahtevaju drugu negu.

- Nije reč ni o kakvoj stigmatizaciji, već o pacijentima koji ne mogu da borave u KCV - rekao je Gojković.

Kad je reč o zdravstvenim radnicima koji su zaraženi koronavirusom u Vojvodini, Gojković navodi da u ovom trenutku nijedan lekar Kliničkog centra Vojvodine nije zaražen.

- Zaražena je samo jedna medicinska sestra sa infektivne klinike, zbog koje je veći broj lekara u izolaciji. Medicinska sestra se nije zarazila na klinici, već od svoje porodice i to je istina. Imamo petoro zaraženih lekara iz Vojvodine, od toga četiri epidemiologa koji su pozitivni i to je bio moj najveći strah i problem. Na sreću, oporavljaju se. Oni su bili ostvarili bezbroj kontakata u poslednjih 15 dana. Zaražena je i jedna doktorka koja je izašla po pozivu na teren kod pacijenta koji se žalio na kardiovaskularne tegobe, a ona je došla u uniformi za kardiološke tegobe - ispostavilo se da pacijent ima temperaturu 39 - rekao je Gojković i dodao da su tri stomatologa takođe zaražena, od kojih je jedan u teškom stanju i on je trenutno najkritičniji pacijent.

Gojković: U KCV ima dovoljno opreme, ne dam da se iznosi iz ustanove

Zoran Gojković i Igor Mirović naveli su da je Klinički centar Vojvodine još u januaru počeo da nabavlja neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu. Iako ta oprema, kaže Mirović, nije sama po sebi dovoljna, trenutno KCV raspolaže sa dovoljno opreme i ona stiže svakog drugog danaiz centralnog magacina u Beogradu u magacin u KCV.

- Pre godinu dana smo rekonstruisali intenzivno odeljenje i to je trenutno najopremljenije mesto za lečenje ovakvih pacijenata - naveo je Mirović, negirajući navode iz teksta objavljenom na portalu nova.rs o uslovima rada na ovoj klinici.

Gojković je naveo da anonimni lekari, koji su bili sagovornici u tekstu, imaju svoju savest i odgovornost u celoj priči.

- Po stoti put - zdravstveni sistem ima neophodnu opremu. Postoji strogo određena procedura Svetske zdravstvene organizacije šta ko od zdravstvenih radnika treba da duži, što se tiče opreme. Svi nivoi, počev od medicinskih sestara pa do lekara, imaju svu potrebnu opremu. Centralni magacin zaštitne opreme za Vojvodinu je u KCV i ima devet lokalnih magacina u koje se prebacuje roba iz našeg magacina. Na svaka dva dana dobijam tačan presek koliko koja ustanova u Vojvodini ima opreme i do sada se nijednom nije dogodilo da bilo koja ustanova nema opremu. Bespotrebno bacanje resursa je da svih 26.000 zdravstvenih radnika izlaze u skafanderima samo da bi se slikali. Naravno da se potpisuju radnici za opremu jer neću da dozvolim da se oprema iznosi iz zdravstvenih ustanova i nosi komšijama i familiji - rekao je Gojković.

On je dodao da je KCV pustio Rojtersove kamere u ustanovu, te da je njihova ekipa razgovarala sa svim zaposlenima.

- To što se neki neodgovorno ponašaju u Kliničkom centru i nezadovoljni su možda svojim statusom i privilegijama - koje su nekada male, to nije problem o kojem treba da pričamo u ovom trenutku. Lekari u Kliničkom centru Vojvodine jako dobro znaju o čemu pričam. U zdravstvu, kao i u drugim sferama, imate odgovorne i neodgovorne, a naš posao je da pustimo ove odgovorne da rade - naveo je on u reakciji da ne postoji dovoljno zaštitne opreme za zaposlene u KCV, što se navodi u tekstu zbog kog je autorka Ana Lalić privedena.

Mirović je dodao da, zahvaljujući pomoći Kine, u magacin KCV stiže 80.000 zaštitnih maski, 1.000 odela, 3.000 vizira za lice, 20.000 rukavica, 170.000 jednokratnih maski i 200 beskontaktnih toplomera. On je novinarima podelio fotografije izgleda Klinike za infektivne bolesti.

- Ne daj bože da nas je ovo zadesilo 2016. godine, kad nijedna klinika nije bila rekonstruisana i nismo imali gotovo ni trećinu opreme koju imamo sada - rekao je on i dodao da im dovoljno testova na koronavirus za naredne tri do četiri nedelje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?