KCV dobio dermoskope

17:05:00 25.05.2015, Komentara: 0

Klinici za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodine danas su predata četiri dermoskopa, u okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve", koju uz podršku Ministarstva zdravlja organizuju kompanija Eucerin Srbija i Fond B92.

KCV dobio dermoskopeFoto: Youtube PrtScr

Jedan veći dermoskop namenjen je ovoj ustanovi, a manje su dobili Dom zdravlja „Novi Sad“, kao i zdravstveni centri u Subotici, Zrenjaninu i Somboru.

Akcijom "Pregled za sve" napravljen je prvi korak u ranoj dijagnostici karcinoma kože, u prvom redu melanoma, istakla je Nada Miletić Nevajda, predstavnica Eucerina. Ona je dodala da će dermatolozi imati dermoskope i stručnu edukaciju o dermoskopiji kao dijagnostičkoj metodi.

- Poražavajuće je to što se u Srbiji oko 80 odsto melanoma otkriva u kasnoj fazi, za razliku od razvijenih zemalja, u kojima je takav procenat otkrivanja tog oboljenja u ranoj fazi. Melanomi otkriveni u najranijoj fazi se uspešno leče, jednostavnim hirurškim zahvatom, dok kasnija faza zahteva ozbiljnu, tešku i skupu medikamenoznu terapiju - objasnila je Miletić Nevajda.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 997.8 mb
Vetar: 2 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?