Komisija odbila većinu prigovora građana na GUP

08:03:00 16.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Sednica Komisije za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada završena je sinoć uprkos pokušajima aktivista da nateraju urbaniste da se GUP vrati na ponovnu izradu.

Komisija odbila većinu prigovora građana na GUP


Sednica koja je trajala 12 sati i koja je više puta prekidana protekla je uz buku pištaljki i dobacivanja prisutnih, a komisija je uprkos atmosferi odbila većinu prigovora.

Naime, kako prenosi 021.rs, od 168 pojedinačnih prigovora, koji su imali oko 15.000 prigovora pojedinaca i organizacija, urbanisti su prihvatili uglavnom one koji su se odnosili na ispravke teksta i slične manje važne stvari za ceo plan.

Sednica je u popodnevnom delu bila mirnija iako su aktivisti nastavili da se nadvikuju sa urbanistima, koji su bez prestanka čitali prigovore i odluke o odbijanju, umor je učinio svoje, te nije bilo vikanja, duvanja u pištaljke ili lupanje u stolove.

Na sednici Komisije za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, koja je počela u 9 časova u Plavoj sali Skupštini Novog Sada, došlo je i do fizičkog sukoba aktivista sa pripadnicima obezbeđenja. Navodno je jedan od aktivista polio vodom direktora JP „Urbanizam“ Dušana Miladinovića i njegov računar.

Sednica je više puta prekidana, a tokom pauza moglo se čuti da će urbanisti uništiti Dunav i pobeći na Frušku goru, da Novi Sad ne treba da bude Dubai, te predlog da se novi most gradi na Kamenjaru, gde je obala već izbetonirana.

Komisija odbila većinu prigovora građana na GUP


Aktivisti su ukazivali da se zatvaranjem Šodroša i pretvaranjem u veslačku stazu uništava najveće mrestiliše ribe na području Novog Sada, te da se na ovaj način 170 hektara otima od Dunava. Oni su istakli da su godinama obijali pragove institucija, te da su prinuđeni na ovakav vid opstrukcije pošto su naišli na ćutanje.

Kustos i književnik Novi Nebojša Milenković održao je govor u kojem je optužio urbaniste da Novi Sad isporučuju na tacni investitorima, te da aktivisti nisu protiv mosta, investitora i urbanista, ali da jesu protiv ustupaka u korist isključivo jedne strane.

Komisija za planove će finalnu verziju nacrta GUP usvojiti na zatvorenoj sednici za javnost i potom ga uputiti Skupštini grada na odlučivanje.


Vučević poručio: GUP će biti usvojen uprkos protivljenju aktivista


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da će Generalni urbanistički plan Novog Sada biti usvojen, uprkos protivljenju aktivista.

- Kada kažem usvojen, to ne znači da neće biti usvojena nijedna primedba. Naprotiv, odlučiće se na sednici šta je argumentovano, šta nije argumentovano, šta je bolje, šta je manje dobro za Novi Sad, ali niko ne može da zaustavi GUP. Zar zaista mislite da će ceo grad od 400 hiljada ljudi stati zato što njih deset koriste pištaljke i polivaju ljude vodom - pitao je Vučević aludirajući na jedan od incidenata na današnjoj sednici kada je direktora JP „Urbanizam“ Dušana Miladinovića neko polio vodom.


Izvor: 021, Dnevnik, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Umerena kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 995.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?