Konji i krave zatočeni na Krčedinskoj adi dobili hranu, sutra evakuacija skelom

16:01:00 08.01.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Oko 130 grla konja i krava zarobljenih na Krčedinskoj adi dobilo je danas hranu u akciji sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. A predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izdao je nalog „Vojvodinašumama“ da u toku sutrašnjeg dana evakuišu krda.

Konji i krave zatočeni na Krčedinskoj adi dobili hranu, sutra evakuacija skelom


Stoka je već danima, zbog visokog vodostaja Dunava, zarobljena na Krčedinskoj adi. Vlasnik ovih životinja, stočar iz Kovilja Milenko Plavšić, već danima traži pomoć da preveze svoje konje i goveda sa Krčedinske ade na kopno. On je rekao da će životinje u suprotnom uginuti jer nemaju mogućnost za ispašu zbog visokog vodostaja Dunava. Ispričao je za N1 da su do sada već dve životinje uginule.

Životinje su zarobljene na dve lokacije, kojima su specijalci prilazili čamcima.

- Na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i tri kilometra, specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi - navode u MUP-u.

Konji i krave zatočeni na Krčedinskoj adi dobili hranu, sutra evakuacija skelom


Policija dodaje da će, u saradnji s vlasnikom životinja i u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da pomaže ovim životinjama. Zemljištem na kojem se nalaze životinje upravlja JP „Vojvodinašume“.

- JP „Vojvodinašume“ će sutra pre podne uputiti jednu skelu koja će izvršiti prihvat stoke, a Ministarstvo poljoprivrede je preuzelo obavezu da s veterinarskom inspekcijom izvrši pregled životinja. U toku sutrašnjeg dana biće spasena sva stoka koja je zarobljena na Krčedinskoj adi – kazao je danas Igor Mirović za agenciju Beta.

On je dodao da je JP „Vojvodinašume“ danas pripremilo skelu veličine 12x8 metara, a da će evakuacija životinja početi sutra ujutro.

- O sutrašnjoj akciji obavestili smo i vlasnika stoke koji je ovih dana obaveštavao javnost o ugroženosti zarobljenih krava i konja i zatražio pomoć - rekao je Mirović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
19°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?