Legla tigrastog komarca pronađena u gumama na auto-placu

17:08:00 24.08.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Stručnjaci Ciklonizacije pronašli su legla sa jajima, larvama i lutkama tigrastog komarca u odloženim gumama na jednom auto-placu u Novom Sadu.

Legla tigrastog komarca pronađena u gumama na auto-placu


Tokom proteklih 15 dana otrkiveno je i više od 40 odraslih jedinki azijskog komarca u široj okolini Železničke stanice i u Futoškom parku. Nakon izvedenih tretmana za uništenje odraslih jedinki, ekipe Ciklonizacije su obišle ovaj deo grada kako bi otkrili njihova legla, piše 021.

- Ovo je potvrda pretpostavke da su nađene jedinke stigle sa nekim transportom robe, a upravo auto gume su jedan od najčešćih načina kako se azijski komarac širi po Evropi. Ženke polažu jaja na suvu površinu i ona tako mogu da čekaju godinama i pređu na hiljade kilometara, a onda, kada se guma napuni vodom i jaja dospeju u kontakt sa njom, počinje razvoj jaja u larve, potom u lutku, a onda i odraslu jedinku komarca - objašnjava Dario Aćimovič, menadžer za odnose sa javnošću Ciklonizacije.

- Zato apelujemo na građane koji imaju gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne, ako u njima ima vode ili da pozovu naše preduzeće da izvedemo tretman. Ako su gume suve, bilo bi dobro da ih sklone u zatvoreno ili prekriju da ne kisnu - dodaje Aćimović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?