Lovci na blago uništili lagume Petrovaradinske tvrđave

10:02:00 20.02.2016, Komentara: 0

Novi Sad - U potrazi za blagom vandali su ruinirali vojne galerije Petrovaradinske tvrđave.

Pretpostavlja se da su lopovi pokušavali da nađu blago za koje se vekovima priča da je ovde zakopano. Galerije su do te mere oštećene da su obustavljene turističke posete jer su, navodno, na nekoliko mesta napravljeni krateri, piše Blic.

Lovci na blago uništili lagume Petrovaradinske tvrđaveFoto: R. Getel / RAS Srbija

Postoji mogućnost da su vandali nabavili duplikat ključa zaključanih vojnih galerija ili su ušli iz bočnih tunela, a to je mogao da učini neko ko je upoznat sa mrežom tunela.

Slobodanka Babić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da nije bila u vojnim galerijama nakon oštećenja, ali da je čula za taj vandalizam.

"Osim vojnih galerija koje su pod ključem, ostali deo je na otvorenom, a samim tim i često na meti vandala. Većina posetilaca dolazi iz radoznalosti, ali ima i onih koji tragaju za blagom. Tvrđava je ogroman kompleks, ali bi čuvarske službe sigurno sprečile posetioce koji svakodnevno na razne načine oštećuju spomenik kulture", kaže ona.

I Veljko Milković, koji istražuje Tvrđavu skoro 50 godina, kaže da decenijama Novosađani, ali i ljudi iz drugih gradova, tragaju za blagom, iako zvaničnih dokumenata o postojanju zlata i dragog kamenja nema.

"Postoji priča da su Turci nakon bitke na Vezircu ostavili veliku količinu blaga, te da su neki od njih ovde zakopali svoj deo. Ništa od toga nije potvrđeno, a, nažalost, svedoci smo svakodnevnog urušavanja kulturnog dobra, jer vandali ne razmišljaju o Tvrđavi kao o spomeniku kulture", kaže Milković.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?