Mali Lav primio terapiju u Tiršovoj, doktor kaže - dobro prošlo

15:08:00 23.08.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Dvogodišnji Lav Teodorović, koji boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA) tipa 1, primio je zolgensmu i sve je dobro prošlo, izjavio je za portal N1 dr Dimitrije Nikolić iz Univerzitetske klinike u Tiršovoj. Ovaj mali Novosađanin je prvi pacijent koji je ovu terapiju dobio u Srbiji, u Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“.

Mali Lav primio terapiju u Tiršovoj, doktor kaže - dobro prošlo

foto: Instagram / ZivotzaLava

Procedura primanja terapije trajala je oko sat vremena, a Lavova mama za Nova.rs sa širokim osmehom kaže da su konačno odahnuli i da za celu porodicu sada počinje novi život, dok je hrabri mali pacijent stoički i sa „razumevanjem“ podneo kompletan tretman.

- Primio je lek i sve je odlično prošlo! Sami smo nas dvoje u izolaciji jer je to neophodno, ali brzo ćemo izaći. Lekari kažu da već kroz dan, najviše dva možemo kući. Bilo je mnogo uzbuđenja, ali i straha, istovremeno, pre nego što je primio lek. Nas dvoje smo juče smešteni u bolnicu, pripremili su ga za proceduru, a Lav je sve prihvatio, razumeo, sarađivao sa lekarima kao da je veliki. Nismo morali da mu objašnjavamo šta ga čeka, niti da ga umirujemo. Kod njega je to tako i kad mu vade krv, sve podnosi hrabro i ne buni se. Posle primanja leka je malo odmorio, onda je jeo, sad lepo komunicira i deluje da je dobro, a biće sve bolje jer danas konačno ulazimo u novi početak! - nasmejana priča mama Sonja.

Ona naglašava da je neonatalni skrining najvažniji korak u lečenju.

- Uz pomoć ove metode kod sve dece u Srbiji će ubuduće SMA biti detektovana na vreme i tako će blagovremeno dobiti terpaiju i pre pojave simptoma, što će biti spasonosno - kaže Sonja.

Za terapiju najskupljim lekom na svetu, potrebne su detaljne pripreme, a Lav ih je sve uspešno prošao.

- Za sada nemamo nove male pacijente koji će u skorije vreme primiti lek „zolgensma“. Procedura davanja leka traje oko sat vremena, a Lav je bio veoma hrabar čekajući da sve bude gotovo. Prethodno su urađene brojne pripreme. Veliki posao je urađen povodom lečenja dece sa dijagnozom SMA što će od sada značajno popraviti kvalitet lečenja. Prošli smo veliki set ozbiljnih procedura, a pacijent, iako ima ovu dijagnozu, mora da ispuni određene kriterijume kako bi dobio ‘zolgensmu’. Kada se završe sva papirologija i pripreme, davanje leka ide na kraju kao tehnička stvar, to je najlakši deo posla. Ipak sve ono što prethodni je ogroman posao koji ne smemo da zanemarimo. Stalno se ističe kako je ovo najskulji lek, ali ja sam lekar i o novcu ne razmišljam, moje je da lečim - priča za Nova.rs dečji neurolog prof dr Dimitrije Nikolić, načelnik na neurološkom odeljenju u Tiršovoj.


Izvor: Nova.rs, N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
15°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 998.8 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?