Milan Mumin i profesor dr Ilija Kovačević kandidati za Oktobarske nagrade Novog Sada

17:10:00 09.10.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Muzičar Milan Mumin i profesor dr Ilija Kovačević predloženi su za kandidate za Oktobarsku nagradu za ovu godinu, dok su dr Miloš Petrović i Boško Pilipović predloženi za kandidate za Novembarsku povelju za 2019. godinu, odlučeno je na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Milan Mumin i profesor dr Ilija Kovačević kandidati za Oktobarske nagrade Novog Sada

foto: Fejsbuk Milan Mumin

O ovom predlogu Komisije konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.

Profesora dr Iliju Kovačevića za Oktobarsku nagradu predložio je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a u inicijativi je između ostalog navedeno da se društvena delatnost prof. dr Ilije Kovačevića sastoji od stvarnih napora za rešavanje konretnih problema, te da je celokupni dosadašnji rad bio vezan za Fakultet tehničkih nauka i Univerzitet u Novom Sadu.

Muzičara, umetnika i kulturnog poslenika Milana Mumina predložilo je Udruženje „Fabrika kulture“, a podršku su dali Muzička omladina Novog Sada i Udruženje muzičkih umetnika i izvođača Vojvodine „Vojvodina ton“. U inicijativi je navedeno da je Mumin priznanje zaslužio svojim dugogodišnjim radom u oblasti muzike, ostavljajući važan trag umetničkom i kulturnom životu Grada Novog Sada.

Dr Miloša Petrovića za Novembarsku povelju je predložio prof. dr Dušan Lalošević, uz podršku v.d. direktora Pasterovog zavoda mr sci. med. dr Nenada Vranješa, direktora Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad dr sci. vet. Save Lazića i predsednika Regionalnog odbora Južnobačkog okruga Veterinarske komore Srbije dr vet. med. Jovana Mirčete. U inicijativi je između ostalog navedeno da je dr Miloš Petrović, veterinar, rabilog, naučni savetnik i višegodišnji direktor Pasterovog zavoda u Novom Sadu, kroz karijeru zabeležio niz značajnih dostignuća u oblasti antirabične zaštite i, kako u domaćim, tako i u evropskim naučnim i stručnim krugovima, smatra se za dostojnog sledbenika velikih stručnjaka i naučnika dr Adolfa Hempta i dr Milana Nikolića.

Boška Pilipovića za Novembarsku povelju predložila je Organzacija rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, a podršku su dali Pokrajinski odbora SUBNOR-a Vojvodine, Gradski odbora SUBNOR-a Novog Sada, Udruženje vojnih penzionera Novog Sada, Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine i Muzej Vojvodine - Muzej prisajedinjenja. U inicijativi se između ostalog kaže da je predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada Boško Pilipović zaslužio visoko priznanje za višedecenijsku, volontersku aktivnost u društvenom životu grada, pre svega u Organizaciji rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, koja je jedna od najboljih u Republici Srbiji, a pored izuzetnih rezultata koje je postizao radeći ceo radni vek na polju odbrane, bezbednosti i vanrednih situacija, Pilipović je bio angažovan i u mnogim aktivnostima SUBNOR-a Vojvodine, SUBNOR-a Novog Sada, Udruženju vojnih penzionera, Vatrogasnom savezu Novog Sada, Crvenom krstu, mesnim zajednicama i drugim.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada. Novembarska povelja Novog Sada dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. Novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 78%
Pritisak: 1003.3 mb
Vetar: 1 m/s, NNW
Sre 20° - 29° Pljusak i grmljavina
Čet 16° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?