Napeto na Šodrošu: Aktivisti sprečavaju kineske radnike da započnu radove, privedeno deset aktivista

12:10:00 18.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Deset aktivista, koji protestuju na Šodrošu protiv izgradnje četvrtog mosta na Dunavu, privedeno je do sada. Oni su trenutno u Policijskoj upravi.

Napeto na Šodrošu: Aktivisti sprečavaju kineske radnike da započnu radove, privedeno deset aktivista


Nekoliko desetina aktivista koji se nalaze na tom prostoru od juna meseca, u protestnom „Survivor kampu Šodroš“, pokušavaju od jutros da spreče dvedesetak radnika kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je angaživana na izgradnji tog mosta. Radnici su se pojavili rano jutros na Šodrošu, gde su pokušali da postave ogradu oko budućeg gradilišta, ali ih građani u tome sprečavaju. Ubrzo su na Šodroš došle i jake policijske snage. Više o tome pročitajte OVDE.

Juče je na tom prostoru, nadomak brodogradilišta, bila organizovana blokada jer su aktivisti nezvanično obavešteni da će policija doći kako bi omogućila predstavnicima kompanije Milenijum tim da nastavi posao deminiranja na području Kameničke ade. Reč je o području koje se nalazi preko puta Šodroša, na obali Dunava, a koje je, takođe, na trasi budućeg mosta. Prema rečima aktivista, radnici su se pojavili tokom noći, istovarili svoj materijal i pokušali da podignu ogradu i obeleže prostor gradilišta.

Aktivisti su napravili „živi zid“, a policija je razdvojala njih i radnike SRBC-a.

Napeto na Šodrošu: Aktivisti sprečavaju kineske radnike da započnu radove, privedeno deset aktivista


Kako piše portal Autonomija, aktivistkinja Daniela Stojković pokušala je da spreči radnike da postave metalnu ogradu, a policija ju je nakon toga privela. Iz sličnih razloga policija je privela još devetoro aktivista, među kojima je bilo i starijih i žena.

Jedna aktivistkinja se požalila da ju je policajac u kordonu nekoliko puta šutnuo. Od tog policajca je, kako kaže, tražila da joj pokaže broj kako bi mogla da ga tuži, ali su joj odgovorili da oni „danas nemaju brojeve“, navodi N1.

Aktivisti su pozvali Novosađane da se priključe protestu i „pomognu u zaštiti prirode“. Oni su ponovili da neće „ustuknuti pred mašinama“ i da će „telima braniti svako drvo“. Uzvikivali su „Živela sloboda“, „Smrt fašizmu – sloboda narodu“, „Hoćemo dozvolu“, pevali antifašističku pesmu „Bela ćao“.

Napeto na Šodrošu: Aktivisti sprečavaju kineske radnike da započnu radove, privedeno deset aktivista

Napadnuta urednica Novosadske televizije

Glavna i odgovorna urednica Novosadske televizije Emilija Marić napadnuta je jutros na Šodrošu kada je izveštavala sa terena, javili su mediji. Oni navode da su nju vređali i na nju fizički nasrnuli „pripadnici grupe koji se predstavljaju kao ekološki aktivisti“.

- Mi smo jutros stigli da snimimo radnike kako postavljaju ogradu. Kada su oni videli mene i mog snimatelja i prepoznali nas, krenulo je vređanje. Svašta su mi rekli, da nisam novinarka, da sam imala nesrećno detinjstvo, da jedem iz zarđale kašike. Nisu mi dali da obavljam svoj posao, a jedna od njih je došla i izbila mi telefon iz ruke koji je mene udario u glavu. Ja sam instiktivno stavila ruku da mi ne priđe i pitala je zašto me napada. To vređanje i dalje traje. Oni mene i dalje ometaju u obavljanju svog posla, mi smo gradska televizija koja ide na sve događaje i snima, a ovo je javna površina - navela je Emilija Marić, glavna i odgovorna urednica Novosadske televizije.


foto: Dalibor Stupar i Ekološki front Novi Sad


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
14°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?