Naučnici s PMF-a novac za istraživanja

10:07:00 25.07.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađanka Marija Lesjak, mlada naučnica sa Prirodno-matematičkog fakulteta, jedna je od ukupno osam naučnika iz celog sveta, koji su dobili novčanu pomoć kompanije "Filip Moris" u akciji "Pokreni se za nauku".

Naučnici s PMF-a novac za istraživanja

Marija istražuje lečenje anemije kroz ishranu, i 600.000 dinara pomoći omogući će joj da kupi potrošni materijal i hemikalije, koje su joj potrebne da se godinu dana bavi naukom.

"Novorođenčadima i deci, ženama u reproduktivnom periodu i trudnicama, ali i starim osobama, potrebne su velike količine gvožđa. To je ogromna populacija stanovništva koja može da ima, ili često ima anemiju", kaže Marija.

Iako je posao, koji će trajati godinu dana, započela sa profesorima iz Londona, kaže da se već sada mogu videti prvi naučni zaključci.

"Uz čist roštilj treba da pijemo samo vodu. To ne ide, ali ako smo anemični pomoći će nam. U tom slučaju, prilog bi trebalo da jedemo tek za dva, tri sata", objašnjava Marija.

Inače, Marija je proglašena za najbolju mladu naučncu PMF, pa o njoj možete čitati ovde.

Izvor: RTV.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?