Ne nazire se rešenje sudbine stanara iz Dositejeve 11

16:02:00 27.02.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Iako je prošlo skoro pola godine od rušenja zida na stambenoj zgradi u Dositejevoj 11, rešenje problema za 12 porodica još nije ni na vidiku. Vlasnik i advokat firme „Astra plan“, koja je odgovorna za rušenje ovog objekta, juče su predočili medijima da krive stanare za takvu situaciju. Kako kažu, voljni su da problem reše, ali nikako ne mogu da dobiju saglasnost stanara. S druge strane, stanari Dositejeve 11 poručuju da nemaju poverenja u one koji su im srušili kuće.

Ne nazire se rešenje sudbine stanara iz Dositejeve 11


Incident se dogodio 15. avgusta, kada je investitor „Astra plan“ kopao temelj za izgradnju luksuznih stanova. Tada se obrušio zid na stambenom objektu koji se nalazio na parceli pored koje je kopano. Ispostavilo se da nisu pribavljene sve dozvole za obavljanje radova. Izgradnja je zaustavljena, 12 porodica je iseljeno, a onda je zgrada nastavila da se urušava. Zimus je, pod teretom snega, pao i krov. Stanari Dositejeve 11 prvenstveno su bili smešteni u hotelima i hostelima, a nakon toga je grad Novi Sad obezbedio novac za njihov šestomesečni podstanarski zakup stanova. Uskoro ovaj period plaćenog stanovanja ističe, a od njihovoh sigurnog i bezbednog doma nema ni naznaka.

Strahinja Selaković, advokat Astra plana kaže da su stanari krivi za to, jer ne žele da se saglase sa zajedničkim rešenjem problema. On navodi da investitor želi da na mestu objekta u Dositejevoj 11 izgradi novi objekat, s obzirom na to da je postojeći „sam po sebi bio trošan, star i materijal od kojeg je izgrađen je takve prirode, da je vremenom lako moglo doći do obrušavanja“.

- Investitor bi izgradio objekat koji će imati temelje, za razliku od ovog koji se obrušio, što je i jedan od razloga zbog kojeg se obrušio. Da se sagradi objekat od modernih materijala, ponudio im je da im opremi stanove, da se svaki stanar izjasni koju je štetu pretrpeo, kao i da preuzme troškove koji se tiču ishodovanja građevinske dozvole, izvođenja radova, nabavke materijala, kao i troškove koje bi stanari imali dok se njihov objekat ne završi. Jedini uslov investitora je da se stanari sa tim usaglase i da pristupe zajedničkom rešavanju problema - kaže Selaković.

Izgradnju novog objekta bi radila ista ona firma koja je do ovog problema u avgustu i dovela, što je stanarima neprihvatljivo. Osim toga, u obećanja ne veruju, a nemaju ni garancije za ono što iznose. Stanarima smeta i to što je investitor sazvao konferenciju za novinare, a nije sastanak sa njima.

Nedostatak poverenja investitor ne vidi kao problem. Kaže - ako daju saglasnost i reše svoje imovinsko-pravne odnose, sve može biti završeno za mesec dana.

Zastupnica stanara iz Dositejeve 11, advokatica Tanja Arsić, napominje da su njeni klijenti u nezavidnom položaju, jer su isterani iz svojih domova, zbog izvođenja radova bez dozvole.

- Gospodin Živković je imao nekoliko predloga preko svojih punomoćnika. Imali smo dva sastanka. On ima svoje predloge koji, po našem mišljenju, uglavnom idu njemu naruku, a naši klijenti su nezaštićeni van svojih domova. Gospodin Živković da bi platio zakupninu, koju nikada nijednog momenta nije platio, uslovljava naše klijente da pristanu na određene stvari. Ja se pitam da li bi iko pristao na takav ultimatum kad je isteran iz svog doma? Da bi platio zakup za stanare koji nisu u svojim domovima, traži da pristanu na projekat kakav bi on želeo da izvede, a mi smatramo da garancije koje nudi nisu dovoljne i to nije ono na šta naši klijenti žele da pristanu u ovom momentu - navodi Arsić i dodaje da je opipljivo i to što se u ovim slučajevima vode parnični postupci, zbog čega bi ovakve konferencije potencijalno mogle da utiču na moguće svedoke u sudskom procesu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?