Novi Sad zaštitio još četiri stoletna stabla kao spomenike prirode

17:12:00 14.12.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Odbornici Skupštine grada doneli su na poslednjoj sednici odluku da još četiri stabla u Novom Sadu postanu spomenici prirode. Predlog za ovakvu odluku dali su Uprava za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu životne sredine. Svako od ova četiri stabla staro je oko sto godina.

Novi Sad zaštitio još četiri stoletna stabla kao spomenike prirode


Od pre nekoliko dana, novosadski spomenici prirode su stablo ginka kod hotela „Park“, hrast lužnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi i stabla koprivića i tise u Ulici Miroslava Antića. O ovim stablima će dalje brinuti Grad i Pokrajinski zavod uz pomoć Gradskog zelenila.

Kako se navodi u odluci o proglašenju spomenika prirode, hrast lužnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi je visok 26 metara sa krošnjom od 20 metara i star je više od 100 godina, dok je stablo ginka kod hotela „Park“ visoko 14 metara sa krošnjom od 8,2 metra i staro je oko 100 godina. Stablo koprivića u Ulici Miroslava Antića je visoko 21 metar sa krošnjom od 22 metra i staro je između 80 i 90 godina, dok je stablo tise, koje je pedesetak metara dalje u istoj ulici, visoko 12 metara sa krošnjom 9,8 metara i starošću od 100 godina. Sva četiri stabla se od sada nalaze u režimu zaštite trećeg stepena.

Inače, u Novom Sadu već dugo se pod zaštitom nalazi šest pojedinačnih stabala: koprivić u Ulici Modene, američki platan na Sajlovu, američki platan u Poljoprivrednoj školi u Futogu, platan u dvorištu OŠ „Miloš Crnjanski“, dud na čenejskom salašu i javorolisni platan u dvorištu kasarne „Arčibald Rajs“.


Izvor: 021, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?