Novi vlasnik bi poklonio Špilerovu kuću Novom Sadu, ali ima jedan uslov

08:04:00 20.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Novi vlasnik najstarije kuće u Novom Sadu, poznatije kao Špilerova kuća, demantuje da će je srušiti i želi da je pokloni gradu, ali uz uslov.

Novi vlasnik bi poklonio Špilerovu kuću Novom Sadu, ali ima jedan uslov


Špilerova kuća, iako pod zaštitom države, decenijama propada. Prema legendi, ovu kuću sagradili su Jezuiti 1693. godine. Novosađani su je nazvali Špilerovom, po porodici u čijem je posedu bila u prvoj polovini 20. veka. Kući danas fali deo krova, prozori, a potporu bočnom zidu prave stubovi, kako se kuća ne bi srušila. Takvo stanje posledica je nemara države i bivših vlasnika, koji su, kako iz Zavoda za zaštitu spomenika, kažu, dolazili s predlogom da kuću sruše, ne bi li na placu zidali druge objekte.

- Novi vlasnik ne samo Špilerove kuće, već i čitavog tog kompleksa, je došao da razgovara još prošle godine i rekao da on ima nameru tu da zida. Mi smo mu objasnili da je to spomenik kulture – kazao je za RTS Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada

Slobodan Bojčić, pravni zastupnik vlasnika Špilerove kuće kaže da nikada namera vlasnika tog objekta nije bilo rušenje i bilo kakva gradnja na tom mestu.

- Predmetna oštećenja koja možemo videti na ovom objektu su nastala usled višedecenijskog zanemarivanja, neadekvatnog održavanja, kao i vandalizma u istom, ali najveći deo oštećenja koji možemo videti na krovu ove kuće jeste uzrok požara koji se desio pre nekoliko godina - objašnjava Bojčić.

Kuću, kako tvrdi, vlasnik želi da pokloni gradu, što su i pismeno predočili, sa naznakon da se grad izjasni na koji način žele da prihvate ovaj poklon. Međutim, uz poklon ide jedan uslov.

- Ta firma nudi gradu Novom Sadu da tu kuću pokloni, a zauzvrat traži da mu grad odobri određeni broj spratova pošto je on investitor. On ima pravo da zida van tog obuhvata zaštićene zone na svom privatnom placu, e tu ćemo se dogovoriti šta on traži zauzvrat - poručuje Siniša Jokić.

Bez obzira na ishod dogovora, Zavod planira da ove godine krene s obnovom Špilerove kuće. Sredstva za rekonstrukciju tog i 13 drugih spomenika u Petrovaradinu, obezbedilo je Ministarstvo kulture.


Izvor: RTS


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1003.6 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?