Odbijeni prigovori građana na plan gradnje garaža na Novom naselju

08:02:00 19.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad - JP „Urbanizam“ predložilo je Komisiji za planove da odbiju stotine prigovora građana na regulacioni plan Novog naselja. Planom je predviđena gradnja niza garaža, kao i zidanje poslovno-stambenog kompleksa sa soliterima od 20 spratova uz Bulevar Evrope, neposredno uz novi park, koji se uređuje na toj lokaciji. Na taj plan građani, stambene zajednice i udruženja podneli su više od 380 prigovora.

Odbijeni prigovori građana na plan gradnje garaža na Novom naselju


Jedino što su urbanisti prihvatili je da su Komisiji predložili da se odustane od gradnje garaže na uglu Kneza Miloša i Jovana Dučića, kao i u Partizanskih baza 2-4. Komisija to ne mora da prihvati.

Komisija za planove će naknadno, na zatvorenoj sednici, o tome odlučivati, a kako o svojim odlukama ne obaveštava javnost, konačnu odluku saznaćemo tek kada on dođe pred Skupštinu grada.

Građani ne odustaju od protesta koji je najavljen za subotu, 20. februara, u 11 časova, na kojem će tražiti da se odustane od gradnje niza suterenskih garaža u stambenim blokovima u Ulici Bate Brkića. O tome više možete pročitati OVDE.

Kako piše 021.rs, rasprava na samoj sednici je bila povremeno žučna i građani su uporno ponavljali da nije želja stanovnika ovog dela Novog Sada da se na mestu zelenih površina grade garaže, bilo spratne bilo podzemno-suterenske i da su to i ranije saopštavali kroz peticije i razgovore sa gradskim vlastima. Podnosioci primedbi su urbanistima, komisiji, kao i gradskoj vlasti zamerili što dozvoljavaju investitorima gradnju stambenih zgrada na Novom naselju, kao što je deo Satelit-Tozinovac, odnosno levo i desno do Ulice Bate Brkića uz manjak parking mesta, a sada planiraju da to nadomeste javno-privatnim partnerstvima, pa bi garaže gradili privatnici koji bi njima i upravljali i stanovnicima naplaćivali parkiranje, umesto da to budu javne površine.

Osporavano je i što vlast uopšte ne uvažava mišljenje građana, koji se ne slažu sa ovim promenama na Novom naselju.

Predstavnici Urbanizma, kao i Komisije za planove, uglavnom su na prigovore građana odgovarali da analize i studije pokazuju da su potrebne garaže ili da viši planovi predviđaju zidanje npr. solitera uz Bulevar Evrope i drugo. Takođe, na veliki broj primedbi građana koji su učestvovali u javnoj raspravi, planeri i članovi komisije su uglavnom odgovarali da nije njihova nadležnost šta se i kako zida, nego drugih službi, a da oni samo donose planove.


Izvor: novisad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.3 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?