Održan pomen žrtvama Novosadske racije kod spomenika „Porodica“

20:01:00 23.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Polaganjem venaca na spomenik „Porodica“ i spuštanjem u Dunav, danas je na Keju žrtva racije, obeležena 81. godišnjica Novosadske racije.

Održan pomen žrtvama Novosadske racije kod spomenika „Porodica“

Foto: Grad Novi Sad



U znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, obeležavanju su prisustvovali predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i Skupštine, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasade Mađarske i ambasade Izraela, predstavnici Niša, Kraljeva, Kragujevca, Šapca, Sremske Mitrovice i Zemuna, kao i potomci žrtava.

Pomen je, u ime Jevrejske zajednice održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služio je Episkop valjevski g. Isihije. U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine „Hašira“ i Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“, a članice Kola srpskih sestara poslužile su koljivo i pogaču.

Pomen je tradicionalno održan i kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži „Štrand“.

Grad Novi Sad će, inače, dobiti Memorijalni centar posvećen žrtvama januarskog pogroma 1942. godine o čemu možete čitati OVDE

Podsetimo, u jeku drugog svetskog rata, u zimu 1942. godine mađarski fašisti izvršili su nezapamćen zločin nad srpskim, jevrejskim i romskim stanovništvom u južnoj Bačkoj.

Između 21. i 23. januara, mađarska vojska pod izgovorom da je u pitanju racija u cilju otkrivanja skrivenih partizana, počela je streljanje civila na ulicama. Većinu pohapšenih su prebacili kamionima na gradsku plažu Štrand na obali Dunava gde su žrtve u koloni streljane jedna po jedna nakon čega su im tela bačena pod zaleđen Dunav.

Tokom ta tri dana, ubijeno je oko 2.000 ljudi, najviše Jevreja i Srba.



Izvor: novisad.com, RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?