Održan protest „Novi Sad protiv fašizma“

20:04:00 19.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Protest „Novi Sad protiv fašizma“,održan je okupljanjem vojvođanskih nevladinih organizacija i građana na Trgu slobode, a povod za okupljanje je napad na radijskog voditelja Daška Milinovića, koga su u petak napala dva muškarca i pokušala da ga udare u glavu. Policija je identifikovala napadače, a pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu vodi se postupak protiv tri osobe osumnjičene za napad na novosadskog voditelja.

Održan protest „Novi Sad protiv fašizma“

Foto: Dalibor Stupar



Okupljenima se, ispred Antifašističke koalicije, obratio voditelj Daško Milinović, koji je napadnut zbog, kako veruje, antifašističkih stavova koje iznosi u javnosti.

U izjavi Tanjugu, Milinović je poručio da je Novi Sad antifašistički grad i da tamo gde ima mesta za fašiste, nema mesta ni za koga.

- Ako nešto dobro može da proistekne iz onoga što se dogodilo u petak, to je da se pošalje poruka da to što sam ja vidljiviji bi trebalo da posluži da mi svi obratimo više pažnje na one koji su na meti fašista, na one koji nemaju nikakvu zaštitu - rekao je Milinović.

On je istakao da građani od 1991. godine žive u državi u kojoj moraju „imati oči na leđima“.

- Nećemo da dopustimo da ljudi žive u strahu. Jasno je da smo svi ovde antifašisti. To je borba protiv siledžija, smatram sebe antifašistom jer sam uvek mrzeo siledžije i suprotstavljao se siledžijama. Dužnost je svakog da se suprotstavlja siledžijama - poručio je na Trgu slobode Daško Milinović i ocenio da u Srbiji postoji ogroman problem sa fašizmom, koji već decenijama ne može da se reši.

- Dolazim iz antifašističke i partizanske porodice i ne dam da mi iz sećanja izbacuju naše heroje, a da nam razne bitange predstavljaju kao antifašiste - rekao je Milinović.

Na skupu je došlo i do manjeg incidenta, kada je jedan mladić prišao sa odštampanim tvitovima Daška Milinovića koji su se delili na mrežama i kojima se pokušalo da se relativizuje napad na novinara. Mladić je pobegao nakon što je Milinović zgužvao tvitove.

Novinar Boris Varga rekao je za N1 da je država ta koja stvara atmosferu u kojoj je legitimno napadati novinare i dodao da je važno izaći na ulice i iskazati protest.

- Daško je cenjeni novinar i aktivista i mislim da svi mi ne branimo samo Daška, već ceo slobodarski koncept. Napad na Daška je napad na sve nas - rekao je Varga.

Nakon okupljanja na Trgu slobode, oko 2.000 građana krenulo je u protestnu šetnju do Keja žrtava racije.

Gotovo istovremeno kada su skup najavili građani koji zastupaju antifašističke ideje i protive se nasilju, na Keju žrtava racije bio je najavljen kontraskup nazvan „Odavanje počasti žrtvama srbomržnje i separatizma“, koji su organizovali ekstremni desničari.

Ndešto pre 18 časova okupilo se 30-ak pripadnika organizacije „Tradicionalisti“, koji su zapalili sveće kod spomenika žrtvama racije. Nešto kasnije policija ih je udaljila sa tog mesta, u pravcu Štranda, odnosno dalje od kolone koja je u tom trenutku dolazila sa Trga slobode.

Na licu mesta su bili prisutni i policajci u civilu i pripadnici žandarmerije, kao i načelnik policije Slobodan Malešić.


Izvor: novisad.com, N1, RTV, Tanjug


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 1 m/s, N
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?