Otvoreno pismo Ekološkog fronta Udruženju građana „Ledena šuma“

11:11:00 14.11.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Ekološki front Novog Sada objavio je danas na svom Fejsbuk nalogu otvoreno pismo upućeno Udruženju građana „Ledena šuma“. Povod za ovakvu reakciju je prekjučerašnja reakcija UG „Ledena šuma“ na primedbe Ekološkog fronta što se ova manifestacija održava u Dunavskom parku, čime se krši republička Uredba kojom je ovaj park proglašem spomenikom prirode II kategorije.

Otvoreno pismo Ekološkog fronta Udruženju građana „Ledena šuma“

foto: Ekološki front Novi Sad, fejsbuk

Kako navode u svom pismu, vođeni idejom da budućnost grada počiva na neoštećenoj prirodi, javnim dobrima, humanom urbanizmu, zdravoj životnoj sredini i primenjenoj ekologiji koje će obezbediti grad po meri čoveka, Ekološki front Novi Sad (EFNS) želi da ukaže na propuste i nepažnju nadležnih institucija, kao i na problem „Ledene šume“. Kako naglašavaju, primedbe se, pre svega, odnose na mesto održavanja manifestacije.

- Ponovićemo da se krši Uredba Vlade Republike Srbije iz 1998. kojom je Dunavski park proglašen Spomenikom prirode II kategorije. U Uredbi (Član 4.) izričito se zabranjuje: promena namene površina, izvođenje investicionih radova i aktivnosti koje ne bi bile u funkciji zaštite i unapređenja parka, seča i lomljenje drveća i šiblja, uništavanje cvetnjaka, ružićnjaka i travnjaka, upotreba hemijskih sredstava, osim onih koja se koriste za zaštitu i prihranjivanje biljaka, loženje vatre i organizovanje masovnih aktivnosti na travnjacima i drugim delovima parka. Postavlja se pitanje usaglašenosti Pravilnika na koji se pozivate sa datom Uredbom koja je vrlo izričita u zabranama koje su propisane u cilju zaštite Dunavskog parka – navodi EFNS u pismu.

Predlog Ekološkog fronta Novi Sad je da se manifestacija izmesti iz Dunavskog parka na neku prigodniju lokaciju, poput Štranda ili Limanskog parka, koji ne uživaju zaštitu.

- Od 2016. kada je prvi put postavljena „Ledena šuma“, živa ograda je trajno uništena, kao i najlepši travnjak koji je bio omiljeno igralište dece. Naše dece. Ove promene su golim okom vidljive svim građanima Novog Sada. Građanima koji bespomoćno, a da nisu pitani za bilo šta, gledaju u šta im se grad pretvara. Park je javno dobro koje pripada svim građanima Novog Sada, te smatramo da je nedopustivo da građani budu uskraćeni na korišćenje istog u ovom obimu. Naša kritika je prvenstveno upućena Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji nije smeo da izda pozitivno rešenje na održavanje manifestacije ovog tipa u parku - Spomeniku prirode II kategorije - napominje EFNS.

Pretpostavljaju da UG „Ledena šuma“ u zatvorenim sistemima koristi ekološka biorazgradiva sredstva/fluide, koji poseduju uverenje o kvalitetu, bezbednosni list i pismo garancije/uverenje na memorandumu proizvođača o upotrebljivosti proizvoda u industriji hrane, mesa, pića i lekova, kao proizvođačku specifikaciju po standardu ISO, iako je po Uredbi izričito zabranjena upotreba hemijskih sredstava, osim onih koja se koriste za zaštitu i prihranjivanje biljaka.

Bez obzira na uveravanje izvođača i organizatora, nesreće i havarije se dešavaju, a onda se postavlja pitanje odgovornosti kao i nadokade štete. U interesu je javnosti i građana da park i „Ledena šuma“ budu u službi svih nas, te smatramo da je njeno premeštanje nužno kako bi se Dunavski park sačuvao i ostao spomenik prirode – zaključeno je u pismu Ekološkog fronta Novi Sad.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?