Počela masovna vakcinacija Novosađana

17:01:00 20.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Masovna imunizacija Novosađana počela je jutros u osam časova u Hali 1 Novosadskog sajma, a u prvom satu je vakcinisano oko 100 građana. Planirano je da danas bude vakcinisano 720 najstarijih građana koji su se prijavili za imunizaciju putem portala eUprava, a narednih dana broj bi mogao da bude i veći. Nadležni su naveli da će biti primljeni i građani koji su došli bez poziva.

Počela masovna vakcinacija Novosađana


Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović je istakao da je za sada prijavljeno oko 25 hiljada Novosađana i da očekuje da će narednih dana biti utrošeno 5,5 hiljada doza vakcina koje su u Novi Sad stigle u toku jučerašnjeg dana.

- Danas se imunizacija sprovodi kineskom vakcinom proizvođača Sinofarm. Radi se o inaktivisanoj vakcini koja ima uobičajene kontraindikacije, ali se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Procenjujemo da je potrebno da vakcinišemo oko 70-80 hiljada Novosađana kako bismo završili sa epidemijom – objasnio je prof. dr Vladimir Petrović.

Naredne količine kineske i Fajzerove, kao i prve doze ruske „Sputnjik V“ vakcine trebalo bi da stignu u Novi Sad narednih dana. Danas su kinesku vakcinu primili zamenik gradonačelnika Milan Đurić, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i savetnica gradonačelnika Nada Kobac.

Počela masovna vakcinacija Novosađana


Punkt na Novosadskom sajmu obišao je i član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić, zajedno sa direktorom Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimirom Petrovićem i direktorom Doma zdravlja „Novi Sad“ prim. dr Veselinom Bojatom. Stajić je istakao da Novosadski sajam ispunjava sve neophodne uslove za ovakvu vrstu imunizacije.

- Kompletno je infrastrukturno opremljen, lako dostupan građanima, pristupačan je osobama sa invaliditetom, omogućeno je poštovanje svih mera bezbednosti i obezbeđen je jednosmeran prolazak pacijenata. U dve smene, svakoga dana od osam do 18 časova radiće deset medicinskih ekipa, a pored njih u proces su uključene i ekipe Hitne pomoći i redarske službe – isjavio je on.

Prema rečima direktora Doma zdravlja „Novi Sad“ prim. dr Veselina Bojata pacijenti su na vakcinaciju pozivani preko kol-centra Doma zdravlja. On je naglasio da je više od 45 posto sugrađana koji će biti vakcinisani danas preležalo koronu.

Podsetimo i da je za građane koji na Sajam dolaze automobilom da se vakcinišu u delu Mičurinove ulice obezbeđen besplatan parking.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Uto 13° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 8° - 9° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?