Počelo zimsko tretiranje drveća, cveća i šiblja protiv bolesti i štetočina

13:02:00 14.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ započeli su zimsko tretiranje ruža, cvetnih gredica, šiblja i niskog drveća.

Počelo zimsko tretiranje drveća, cveća i šiblja protiv bolesti i štetočina


Juče su belim uljem i preparatom na bazi bakra, tretirali ulice u užem centru grada, okolini SNP-a i Dunavskog parka, a narednih dana, ako vremenski uslovi to dozvole, tretiranje će se obavljati u novosadskim parkovima i cvetnim površinama u gradu. Posebna pažnja će biti posvećena biljkama duž glavnih gradskih bulevara, važnih saobraćajnica i gradskih parkova.

Takođe, planirani su i tretmani preparatima na bazi crvenog i plavog ulja, koji osim antiinsekticidnog i antigljivičnog dejstva, doprinose i efikasnoj zaštiti biljaka.

Zimsko tretiranje se obavlja do kretanja vegetacije sa ciljem zaštite biljaka od bolesti i štetočina, kada su temperature iznad osam stepeni i kada nema padavina.

U JKP „Gradsko zelenilo“ planiraju da odmah posle sretenjskih praznika, u skladu sa preporukama Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu započnu sa sprovođenjem dendrohirurgije na oštećenim stablima.

Takođe, tokom marta i u prvoj polovini aprila planirano je lečenje obolelih stabala specijalnim injektorom koji omogućuje ubrizgavanje odgovarajućih preprata sa zaštitnim i lekovitim materijama, direktno u stabla drveća.

Uz to, treću godinu zaredom na početku perioda vegetacije biće sprovedena prihrana drveća u parkovima, drvoredima i kvartovskim zelenim površinama, folijarnim hranivima i biostimulatorima.


Foto: Gradsko zelenilo


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
14°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 999.6 mb
Vetar: 1 m/s, NNW
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?