Počinje upis đaka prvaka u osnovne škole, kazna i do 100.000

11:03:00 30.03.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Upis budućih prvaka u osnovne škole počinje u ponedeljak, 2. aprila i traje do 31. maja 2018. godine. Učenici koji se ne upišu u do 31. maja, moći će to da urade do početka školske godine.

Počinje upis đaka prvaka u osnovne škole, kazna i do 100.000


Na osnovu podataka o deci koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program, kojima raspolaže Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, očekuje se da će se u 2018/19. školskoj godini, u osnovne škole na teritoriji AP Vojvodine, u prvi razred upisati oko 17.600 učenika. To je približno isti broj kao i prethodne godine.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do 1. septembra 2018. godine navršava najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina. To znači da se u prvi razred osnovne škole u školskoj 2018/19. godini upisuje generacija dece rođena od 1. marta 2011. godine do 28. februara 2012. godine. U školu mogu da se upišu i deca koja do 1. septembra navršavaju šest godina do šest i po godina, uz obaveznu proveru njihove spremnosti za polazak u školu, kao i deca starija od sedam i po godina, koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu upisana u prvi razred.

Za roditelje koji decu ne upišu na vreme u školu, a da pritom nemaju opravdan razlog, sledi kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Upis se obavlja kod sekretara škole, svakim radnim danom, kada se zakazuje i testiranje kod psihologa škole, a prilikom upisa potrebni su izvod iz matične knjige rođenih, (može i fotokopija, a primaju se izvodi stariji od šest meseci), prijava boravka, potvrda lekara da je dete sposobno za upis u prvi razred i potvrda predškolske ustanove. Lekari navode da budući prvaci prilikom lekarskog pregleda odlaze kod otorinolaringologa, oftalmologa, fizijatra, stomatologa i, ukoliko je potrebno, logopeda. Dobija se potvrda da je dete zdravo i vakcinisano i sposobno za školu.

Škola je dužna da upiše svako dete s područja škole, a na zahtev roditelja, u skladu s prostornim i kadrovskim mogućnostima, i dete s područja druge škole.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
30°
Vlažnost: 75%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: tiho m/s, -
Uto 23° - 39° Pretežno sunčano
Sre 23° - 36° Mogući pljuskovi

Anketa

Kupate li se na Štrandu?