Podneto 36 prekršajnih prijava zbog nevakcinisanja

17:03:00 14.03.2018, Komentara: 1

Novi Sad - Prekršajni sud u Novom Sadu pokrenuo je 36 prekršajnih postupaka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Podneto 36 prekršajnih prijava zbog nevakcinisanja


Kako je za 021 rekao predsednik Prekršajnog suda Kamenko Kozarski, zahteve za pokretanje postupaka sudu je dostavila sanitarna inspekcija, poštujući proceduru. To je učinjeno na osnovu dokumentacije Doma zdravlja. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ovim roditeljima novosadskih mališana prete novčane kazne u rasponu od 30.000 do 150.000 dinara.

Jače mere zaštite od morbila u Novom Sadu pokrenute su kad je Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja, zabranila roditeljima nevakcinisane dece da ih dovode u vrtiće. Svi roditelji morali su da donesu potvrdu izabranog lekara da je dete vakcinisano (ili obaveštenje da je vakcinacija nakratko odložena zbog zdravstvenog stanja deteta), a pokrenuta je i istraga zbog lažiranih vakcinalnih kartona. Veliki broj roditelja odazvao se apelu da vakcinišu decu i donese uverenje o vakcinaciji, ali je manji broj to odbio, te njihova deca ne pohađaju vrtiće predškolske ustanove.

Takođe, i sve privatne predškolske ustanove imaju obavezu da inspekcijama dostavljaju informacije o zdravstvenom statusu dece, što se odnosi i na vakcinalni status.

Do sada je u Novom Sadu registrovano 36 obolelih od malih boginja, a epidemija je proglašena 4. januara.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Mama

, *.adsl-a-2.sezampro.rs

Sto samo za 36 roditelja?Zasto samo radosno detinjstvo?Pa imate u Osnovnim skolama nevakcinisane dece!Izabran dr.treba da prosledi nevakcinisanu decu sudu ili centru za socijalni rad.i sta ce se dobiti placanjem kazne da li ce decu onda vakcinisati?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
Vlažnost: 93%
Pritisak: 997.0 mb
Vetar: 7 m/s, NW
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?