"Pravda za Stena" na novosadskim ulicama

09:07:00 14.07.2016, Komentara: 2

Novi Sad - Novi Sad je ovih dana oblepljen nalepnicama na kojima su ispisane poruke „Ubijen“, „Pravda za Stena“, „Još uvek bez pravde za Stena“, „Sten nije zaboravljen“... i to povodom godišnjice od eutanaziranja gradskog psa Stena.

"Pravda za Stena" na novosadskim ulicama

Sten je bio novosadski ulični pas koji je pre dve godine prošao program sterilizacije JKP „Zoohigijena i veterina“. Tada je procenjen kao miroljubiv i vraćen je na lokaciju na kojoj je uhvaćen i gde je nastavio da živi kao ljubimac Novosađana koji su brinuli o njemu.

Međutim, radnici „Zoohigijen“ ponovo su Stena uhvatili 15. jula prošle godine, a veterinari tog preduzeća ga procenili kao agresivnog i eutanazirali. Brojni mediji objavili su tada priču o Stenovoj sudbini, a tada je nastao i sajt pravdazastena.com, posvećen tom psu.

"Pravda za Stena" na novosadskim ulicama

Kada je Sten nestao, danima je njegova sudbina bila nepoznata, a njegove staratelje i brojne ljubitelje životinja širom Srbije potresla je vest o njegovoj smrti. Deset dana pošto je ubijen, nekoliko stotina građana okupilo se na protestu u Novom Sadu u organizaciji udruženja SPANS, zahtevajući da odgovorni budu kažnjeni.

Aleksandar Bursać, direktor novosadske “Zoohigijene”, tada je javno obećao da će veterinari, koji su odlučili da eutanaziraju Stena, biti kažnjeni, ali do danas oni nisu odgovarali ni disciplinski, ni krivično.

"Pravda za Stena" na novosadskim ulicama

Ljubitelji životinja danas kažu da Sten nije zaboravljen i da je postao simbol svih pasa kojima oduzimaju život na nezakonit način u prihvatilištima zoohigijenskih službi u čitavoj Srbiji. Na Stenovu smrt bez pravde podsetili su i pre pola godine.

Oni takođe upozoravaju da je rad novosadske “Zoohigijene” netransparentan, jer ovo preduzeće na svom sajtu ne objavljuje informacije o svojim aktivnostima i važnim odlukama, čime uskraćuje pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, o čemu svedoče brojne žalbe koje su podnete u poslednjih godinu dana.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Milica

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Lepo je što naši sugrađani nisu zaboravili ovu nevinu žrtvu!


Mileva Krumic

, *.customers.otenet.gr

Znaci, zato su se ubice Stena smejale. Znali su da nece odgovarati. Za mene ostaju ubice I tako cu im se obracati kad god ih vidim I gde god ih vidim.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1004.1 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?