Pri kraju rekonstrukcija krova u zgradama na Limanu stradalim u požaru, useljenje gotovo tokom leta

12:04:00 11.04.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Rekonstrukcija krova zgrade u Ulici Jožefa Marčoka 3-5 na Limanu 4 polako se privodi kraju. Nakon toga sledi uređenje delova zgrade i stanova koji su najviše stradali. Očekuje se da će stanari do avgusta biti u svojim domovima.

Pri kraju rekonstrukcija krova u zgradama na Limanu stradalim u požaru, useljenje gotovo tokom leta


– Celokupna krovna konstrukcija je porušena, sve što je izgorelo i samo rušenje trajalo je skoro mesec dana, dok je prilikom šalovanja i prireme za izlivanje zidova i stubova majstore iznenadila kiša, pa smo tada sto litara vode morali da izvlačimo sa petog i šestog sprata. Nakon stubova i greda, postavljeni su rogovi i ostatak krova, oluci, a sada se stavljaju i gromobrani. Od stare konstrukcije sačuvana je kućica za lift i zidovi oko stepeništa koje vodi do ulaza na krov – kazala je za „Dnevnik“ zamenica predsednika stambene zajednice ulaza broj 5 Ivana Lukić.

Veći broj stanara se vratio u svoje stanove, a pre nedelju dana puštena je struja i za šesti sprat u tom ulazu. Ipak, pojedinima tek predstoje veliki i skupi radovi, te su tri stana na šestom spratu i dalje prazna, kao i dva na petom. Stanovi na šestom spratu oštećeni su vodom prilikom gašenja požara i u nekoliko navrata padavinama, te se sada pojavo dodatni problem - vlaga i buđ. Oštećene su i kanalizacione vertikale, brava na ulaznim vratima, a potrebno je uraditi i rekonstrukciju, odnosno održavanje lifta.

– Materijalna šteta je ogromna i mi stanari od decembra preko „Informatike“ odvajamo pozamašnu sumu novca kako bismo sredili ono što projektom rekonstrukcije krova nije predviđeno. Vertikalni oluci su puni gareži, otpada i piljevine, na nekoliko mesta su goreli i imamo rupe, fasada nam je oštećena od skele, hodnici su uništeni od prokišnjavanja i sve to treba srediti – dodaje Lukić.

Kako kaže, radovi u zajedničkim prostorijama planirani su za avgust, kada se procenjuje da će svi stanari završiti sa renoviranjem stanova i uneti svoj nameštaj, kako daljih oštećenja ne bi bilo.

Podsetimo, u požaru koji je izbio 13. decembra oko 15 časova nije bilo povređenih, a lokalizovan je istog dana u večernjim časovima. Tada je potpuno izgoreo krov zgrade, kao i dva stana u potkrovlju, dok je ostale stanove na višim spratovima znatno oštetila voda.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1001.3 mb
Vetar: 1 m/s, SSW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?