Priznanja za patent za razbijanje trombova, a od države ni dinar

18:09:00 15.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Stefan Velja (19), mladi pronalazač iz Novog Sada, koji je izumeo patent za razbijanje trombova u organizimu, tromb gard, dobio je brojna priznanja i na najbolji način prezentovao grad i zemlju, ali od države nije dobio ni dinara.

Priznanja za patent za razbijanje trombova, a od države ni dinarFoto: N1info.com PrtScr

Ovaj bivši učenik Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" prezentovao je svoj izum na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija "Eureka 2014" koji je održan u Briselu od 13. do 15. novembra prošle godine. Odlikovan je ordenom Kraljevine Belgije za nauku, i najmlađi je dobitnik ovog priznanja.

Takođe, nagrađen je i od rumunskog Ministarstva za razvoj i inovacije, a moskovski Institut za inovacije dodelio mu je zlatnu plaketu.

Stefan je ove godine upisao Tehnički fakultet u Beču, ali će mu, kako procenjuje, novčana pomoć koju je dobio od Grada Novog Sada biti dovoljna samo za prvi semestar.

- Voleo bih da dobijem neku trajnu stipendiju tokom školovanja kako ne bih morao da brinem o tome - rekao je Velja za N1 televiziju.

Izvor: N1info.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?