Profesor sa Hemijskog fakulteta: Nakon izlivanja nafte u Dunav, kupanje u reci nije preporučljivo

12:06:00 23.06.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Iako su naftnu mrlju, nakon izlivanja 35 tona pogonskog goriva u Dunav, nadležne službe u kratkom roku pokupile, a voda je, kako je saopšteno, treće kategorije, profesor sa Hemijskog fakulteta Konstantin Ilijević kaže za RTS da takva voda nije pogodna za rekreativno kupanje, ali da kada je reč o konkretnom akcidentu on je prostorno ograničen.

Profesor sa Hemijskog fakulteta: Nakon izlivanja nafte u Dunav, kupanje u reci nije preporučljivo


Prema rečima profesora Ilijevića, kvalitet vode treće kategorija nije za kupanje.

- Voda druge kategorije je voda koja se može koristiti za rekreaciju. Međutim, ono što je specifično za ovo naftno zagađenje jeste da se ono širi na ograničen način. Nafta je smeša jedinjenja koji su mahom lakši od vode i imaju tendenciju da se ne mešaju sa vodom. To je na neki način olakšavajuća okolnost kod ovog akcidenta i što je to zagađenje bilo moguće pokupiti u velikoj meri - objasnio je profesor Hemijskog fakulteta Konstantin Ilijević.

On kaže da se nada da je najveći deo tog zagađenja sprečen da putuje dalje, ali da nikada nije moguće prikupiti svu zagađenost.

- Deo te nafte je ispario i prešao je u vazduh. Neke komponente, takođe mogu da se rastvore u vodi, koje god tehnike imali - rekao je Ilijević.

Postoji i opasnost da su organizmi koji žive u reci izloženi štetnim supstancama, međutim profesor Ilijević kaže da je ovo ipak kratka epizoda i da zagađenje nije stiglo do obale.

- U tom slučaju, ovo ne predstavlja neku preteranu opasnost - rekao je profesor Ilijević.

Međutimi, u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine se navodi da je na osnovu rezultata fizičko-hemijske analize voda umerenog hemijsko-ekološkog statusa, da odgovara propisanim zahtevima za III klasu povšinske vode, te se voda može korisititi za kupanje i rekreaciju.

Podsetimo, zbog sumnje da je učinio krivično delo zagađenje životne sredine, kapetan bugarskog broda iz koga se u ponedeljak izlilo 35 tona nafte u Dunav nalazi se u pritvoru o čemu možete čitati OVDE




Izvor: RTS


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1002.4 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?