Promenada dobila produženje privremene dozvole za još tri meseca

13:11:00 15.11.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Tržni centar Promenada nastaviće da radi iako nema upotrebnu dozvolu, jer im je privremena dozvola od godinu dana produžena za još tri meseca.

Promenada dobila produženje privremene dozvole za još tri meseca

foto: Promenada, fejsbuk

U kompaniji „Nepi“, koja je sagradila objekat od oko 130.000 kvadrata, navode da su uložili dodatnih skoro dva miliona evra u proteklih godinu dana u gradnju postrojenja za preradu podzmenih voda, kao i protivpožarnu zaštitu i da očekuju da sve bude u naredna tri meseca pozitivno rešeno.

Podsetimo, Promenada od početka ima probleme, jer se ispostavilo da se investitor prilikom gradnje odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja nije dobra za ovaj deo Novog Sada, odnosno Limana, koji su nekada bili močvarno područje nasipano peskom i koje je i danas pod jakim uticajem vodostaja Dunava. Zbog toga konstatno moraju da ispumpavaju podzemne vode. Ispostavilo se i da im MUP nije izdao protivpožarne dozvole. A posetioci su često bili svedoci prokišnjavanja, uglavnom na parkingu.

- Tokom poslednjih godinu dana investirali smo značajna sredstva u implementaciju SCADA sistema za praćenje i kontrolu podzemnih voda. Takav sistem nam omogućava da imamo jako precizna merenja koja nam nedvosmisleno pokazuju kako je ukupna količina vode koju procesiramo i nakon toga ispuštamo u javnu kanalizacionu mrežu 5 do 6 puta manja od maksimuma koji je dozvoljen - navodi se u saopštenju direktora TC „Promenada“ Borisa Stevovića.

Kako se navodi, zbog toga se sa sigurnošću može reći da ne postoji nikakvo značajno opterećenje kada je u pitanju kanalizaciona mreža. Pored toga, kompanija NEPI Rockcastle je realizovala i izradu stručnih elaborata koji su zahtevani od nadležnih institucija i koji su potvrdili da ne postoji negativan uticaj na izvorište Štrand, da sam objekat Promenade i okolni objekti nisu ugroženi, kao i da ne postoji opasnost od bilo kakvog sleganja tla. Takođe, dodaje se, da je kvalitet procesirane vode ostao nepromenjen, što govori o tome da je situacija potpuno stabilna.

- Rešenje koje je implementirano uključuje najnapredniji sistem za filtraciju vode koji je jedinstven u Srbiji i po prvi put implementiran kod nas. Taj sistem nam omogućava da dobijemo jako čistu vodu koju dalje koristimo za toplotne pumpe namenjene grejanju i tako zagrevamo deo šoping centra Promenada. Sa takvim rešenjem osiguravamo da voda koju uzimamo iz zemlje bude iskorišćena i dodatno umanjujemo potrošnju energije šoping centra Promenada, pozitivno utičući na životnu sredinu. Preostala obrađena voda se nakon toga ispušta u kanalizacioni sistem kao tehnička voda koja ispunjava sve uslove koji su definisani od strane gradske službe. Kompanija NEPI Rockcastle ima potpisan ugovor sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ za pomenutu uslugu koji je u potpunom skladu sa postojećim zakonima i regulativama - precizirano je u saopštenju medijima.

On ističe da su od Instituta za bezbednost i sigurnost na radu (IBS) dobili produženje dozvole za rad na tri meseca, odnosno do 15. februara, jer traje proba novog sistema za preradu podzemnih voda, kao i da su u oktobru dobili saglasnost MUP-a za protivpožarni sistem.

Kako je javio VOICE, „Promenada“ sa JKP „Vovodovod i kanalizacija“ 12. novembra ove godine potpisala ugovor o „priključenju na tehnički sistem kanalizacije, a za potrebe kontinualnog odvođenja otpadnih voda sa dva postrojenja za tretman vode sa sistemom bunara u toku eksploatacije objekta“.

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ su za 021.rs potvrdili potpisivanje ugovora sa Promenadom oko odvođenja prerađene vode, koja se više ne vodi kao podzemna nego otpadna. U ovom preduzeću su naveli i da su imali uvid u elaborate i merenja podzemnih voda i da svi ti podaci govore da nema uticaja na izvorište vode.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Nada Drašler

, *.mbb.telenor.rs

..."I sve po Zakonu...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1003.7 mb
Vetar: 1 m/s, ENE
Ned -1° - 4° Susnežica
Pon 0° - 10° Mogući pljuskovi

Anketa

Izlazite li na izbore?