Pronađen trinestogodišnji lopov i vraćen u Beograd

16:04:00 12.04.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Trinaestogodišnjak, koji se sumnjiči za veliki broj pljački i prebijanje starijeg čoveka u Tovariševu, ponovo je uhvaćen i zbrinut u nadležnu instituciju u Beogradu.

Pronađen trinestogodišnji lopov i vraćen u Beograd


Njega policija sumnjiči da je zajedno sa dve godine mlađim bratom prošle godine u Tovariševu kod Bačke Palanke, na ulici pretukao sedamdesetpetogodišnjaka, koji je tri meseca kasnije preminuo, kao i za pedesetak teških krađa, pokušaja teških krađa, krađa i razbojništva.

Trinaestogodišnjak je prošle nedelje pobegao iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, došao u Novi Sad i počinio još jednu tešku krađu. Kako „Dnevnik” saznaje, on je u noći između četvrtka i petka, 4. i 5. aprila, oko tri sata iza ponoći, obio vrata novosadske knjižare na Bulevaru Mihajla Pupina i odneo pazar i novac od ulaznica za dva koncerta. Da su vrata obijena i da je nestao novac primetili su zaposleni kada su ujutru došli na posao i o svemu obavestili policiju.

Dečak je početkom godine smešten u Zavod za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, čija je delatnost zbrinjavanje, vaspitanje, obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i zaštita zdravlja dece i omladine u sukobu sa zakonom i poremećajem u ponašanju. On je u ovu ustanovu poluotvorenog tipa smešten jer je, zajedno sa mlađim bratom, počinio niz krivičnih dela. Nakon što je njihova majka u potpunosti lišena roditeljskog prava, oni su, kako smo ranije pisali, staavljeni pod starateljstvo novosadskog Centra za socijalni rad i smešteni u ustanovu iz koje su često bežali i ponavljali krivičnih dela. Braća su svojim postupcima i ponašanjem zadavali veliku glavobolju nadležnima, te je odlučeno da se njih dvojica razdvoje.

Tako se mlađi brat našao u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Knjaževcu, a stariji u Beogradu. Mlađi se stabilizovao i ne pravi probleme. Sa njim intenzivno rade stručnjaci i na njega je, za ova dva meseca, pozitivno delovalo razdvajanje od brata, koji je nastavio po starom. On je nastavio sa bežanjem, ali bi brzo bio lociran i vraćan u tu ustanovu.

Podsetimo, u našoj zemlji sve ustanove za decu i omladinu su otvorenog tipa, što predstavlja i najveći problem jer ne postoji mehanizam kako takvu decu zadržati u njima.

Trinaestogodišnjak, koji je vaspitno zapušteno dete, predstavlja opasnost po okolinu, ali, uprkos brojnim prestupima, nije krivično odgovoran i ne može biti kažnjen jer još nema navršenih 14 godina. Zakon je tu jasan i kaže da se licu koje u vreme izvršenja protivpravnog dela, u zakonu predviđenog kao krivično delo, a nije navršilo četrnaest godina, ne može izreći krivična sankcija niti primeniti druge mere koje predviđa zakon.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 65%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 5 m/s, SSE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?