Radnici postavili ogradu i odlaze sa Šodroša, građani dogovaraju dalje korake

16:10:00 18.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Radnici kineske kompanije CRBC postavili su ogradu na delu novosadskog priobalja koji bi trebalo da bude „razminiran“ i odlaze sa Šodroša. Postavljenu ogradu su obezbedili žicama, navodi 021.rs. Građani, među kojima je i nekoliko opozicionih narodnih poslanika, i policija i dalje su na Šodrošu.

Radnici postavili ogradu i odlaze sa Šodroša, građani dogovaraju dalje korake


Deo građana, njih tridesetak, povukao se u „Šodroš Survajvor kamp“, gde se dogovaraju o daljem postupanju, ističući da je prioritet da privedeni budu pušteni na slobodu.

Podsetimo, dvadesetak radnika kineske firme CRBC (China road and bridge corporation) došlo je jutros oko šest časova na Šodroš i počeli da ograđuju teren koji navodno treba da se razminira. Građani i ekološki aktivisti su pokušali da ih spreče da postave ogradu, ali je oko 9.30 na mesto dešavanja stigao kordon policije. Došlo je i do nekoliko sukoba sa policijom, a deset aktivista je privedeno. O tome više čitajte OVDE. Njih sedmoro se nalaze u policijskoj stanici u Pap Pavla, dok se troje nalazi u policijskoj stanici na Novom naselju, naveo je 021.rs.

Više novosadskih građanskih i ekoloških udruženja zatražilo je danas hitno puštanje iz pritvora svih građana koji su uhapšeni braneći, kako tvrde, nezakonito krčenje autohtone šume na Šodrošu.

Ekološki front Novi Sad saopštio je da su se, povodom današnjeg kršenja zakona, uzurpacije javne svojine, maltretiranja građana, uvlačenje kompanije China Road and Bridge Corporation u nezakonite aktivnosti, iskorišćavanja Policijske uprave Novog Sad za privatne interese investitora, a na štetu građana Republike Srbije, obratili i obavestili Sektor unutrašne kontrole Ministarstva unutrašnjih poslava Republike Srbije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslava Republike Srbije, ambasadu Narodne Republike Kine.

Vučević: Lažnim ekolozima neće proći više nijedan pokušaj miniranja demokratskih principa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da se jutros na Šodrošu dogodilo „krajnje nedopustivo i necivilizovano nasilje i napad na slobodu javne reči“. Po Vučevićevim rečima, „lažni ekolozi“ su pokazali svoje pravo lice i „potvrdili da su stvarni nasilnici koji prete i fizički napadaju novinarke na radnom zadatku“.

Vučević je reagovao zbog toga što je jutros na Šodrošu napadnuta glavna urednica Novosadske televizije Emilija Marić, koja im se, kako kaže gradonačelnik, „našla na putu zato što je izveštavala o istini i radila svoj posao“. Gradonačelnik dodaje i da se nastavljaju „verbalni progon i agresija prema svim novinarima koji lažnim ekolozima, a u stvari ekstremistima, nisu podobni ili im nisu po volji“.

On se obratio i građanima koji protestuju, poručujući da im „neće proći više nijedan pokušaj miniranja demokratskih principa i vrednosti, a u našoj državi Srbiji postoje kazne za sve one koji svoje lične frustracije iskaljuju na novinarima“.


Izvor: NoviSad.com, 021.rs, Autonomija


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 995.8 mb
Vetar: 3 m/s, WNW
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?