Rezultati amniocenteze stižu prekasno

17:06:00 05.06.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Trudnice iz cele Vojvodine, koje rade amniocentezu u Dečjoj bolnici, odnosno uzimanje polodove vode na analizu, rezultate čekaju i po sedam nedelja.

Amniocenteza, osim pola deteta, pokazuje eventualne genetske anomalije ploda, od kojih je najpoznatiji Daunov sindrom. Ti rezultati bi trebalo da budu poznati do 24. nedelje trudnoće, do kada je, u slučaju genetskih anomalija, moguće uraditi prekid trudnoće. Trudnice kažu da ove rezultate treba da dobiju za tri nedelje.

Vesna Topolac, sagovornica Blica, kaže da njeni rezultati kasne već dve nedelje.

"Unervozila sam se. Nažalost, nemam 400 evra da platim pregled kod privatnika, ali nas državne bolnice teraju da tamo idemo i snađemo se za pare kako umemo", rekla je ona.

Iz Dečje bolnice kažu da problem postoji u poslednje vreme od kada su morali da nabave novi reagens za aparat koji služi za testiranja plodove vodice. Laboratorija Centra za genetiku ove bolnice inače je limitirana brojem zaposlenih i opremom, s obzirom na to da godišnje rade oko 3.000 testova.

- Usporila se procedura, ali sada su rezultati kvalitetniji nego ranije. To je jedini razlog, nije da mi ne radimo nego se tehnologija malo promenila - izjavili su iz ove ustanove.

U Dečjoj bolnici kažu da ginekolozi već na prvim pregledima po utvrđivanju trudnoće treba da skrenu pažnju da li su trudnice u nekoj rizičnoj grupi i objasne im da što pre odu i zakažu uzimanje plodove vode.

Izvor: Blic

Ilustracija: Tatiana Vdb / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 994.8 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?