Stefan Velja predložen za Novembarsku povelju

15:10:00 05.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Mladi naučnik Stefan Velja (19), koji je izumeo patent za razbijanje trombova u organizimu, tromb gard, i dobio brojna priznanja, predložen je da bude dobitnik Novembarske povelje.

Njega su predložili Novosađani okupljeni u neformalnu grupu "Dva minuta tišine".

Stefan Velja predložen za Novembarsku povelju

Stefan Velja, bivši učenik Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", prezentovao je svoj izum na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija "Eureka 2014" koji je održan u Briselu od 13. do 15. novembra prošle godine. Odlikovan je ordenom Kraljevine Belgije za nauku, i najmlađi je dobitnik ovog priznanja.

Takođe, nagrađen je i od rumunskog Ministarstva za razvoj i inovacije, a moskovski Institut za inovacije dodelio mu je zlatnu plaketu.

"On je sa 14. godina zaslužio diplomu profesora engleskog jezika, bavio se fizikom, hemijom, bavi se muzikom, komponuje, a pri tom je jedno normalno, mlado, zdravo biće, kakvih je ovoj Srbiji apsolutno potrebno", rekao je Stanislav Stojanović iz Građanske inicijative "Dva minuta tišine".

Novembarska povelja dodeljuju se građaninu i grupi građana za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
12°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?