Stiže elektronska naplata karata i u novosadske autobuse

17:09:00 05.09.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad” uskoro će uvesti sistem elektronske naplate karata u autobusima. Kako piše Dnevnik, to će se desiti najverovatnije od novembra, a u početku će biti uvedeno za gradske linije.

Stiže elektronska naplata karata i u novosadske autobuse


Upravo zbog ovakve vrste naplate karata, GSP Novi Sad je sproveo i javnu nabavku za iznajmljivanje i održavanje kompletne opreme sistema za naplatu karata u autobusima i u tu svrhu izdvojio pet miliona dinara. Na tender su se u zajedničkoj ponudi, vrednoj 4,9 miliona, javila dva preduzeća – „Telekom Srbija” iz Beograda i „Bus Logic” iz Požarevca, s kojima će JGSP i potpisati ugovor narednih dana. Te firme će imati obavezu da isporuče uređaje u roku od 60 dana od sklapanja ugovora pa se može očekivati da već od novembra takav sistem naplate vožnje počne da funkcioniše. Ipak, još uvek nisu poznati detalji o kupovini novih karata i načinu njihovog izdavanja, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena.

Rukovodilac Saobraćajnog sektora u JGSP Darko Vranić rekao je za Dnevnik da će takav sistem naplate karata najpre uvesti u stotinak vozila koja saobraćaju na gradskim linijama jer se primena uvodi fazno.

– Zbog tehničkih karakteristika tog uređaja, sistem elektronske naplate uvodimo najpre na gradskim linijama jer je potrebna digitalizacija mape, odnosno mreže linija na kojima saobraćamo, i primena zonsko-tarifnog sistema na tim uređajima – objasnio je Vranić, i dodao da se zbog toga kreće fazno najpre u prvoj zoni, gde je cena karte ista, a da će se elektronski sistem naplate uvesti i na prigradskim linijama.

– Uvodimo drugačiji princip izdavanja karata, elektronske karte, a kroz digitalizaciju će nam biti omogućeno praćenje dosta podataka, što do sada nismo mogli. Primena elektronskog sistema naplate će doneti dosta benefita, kako korisnicima naših usluga, tako i preduzeću, u smislu kvalitetnih podataka – dodao je on.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke, održavanje postojećih mašinice za prodaju karata koje se koriste u vozilima otežava nepostojanje rezervnih delova na tržištu kao i njihova tehnološka zastarelost. To uslovljava modernizaciju, uvođenjem uređaja s pratećim softverom, odnosno konzolom, što treba da dovede do efikasnijeg sistema naplate. Osnovni cilj je, kako piše u dokumentaciji, povećanje kvaliteta pružanja usluga korisnicima javnog gradskog, prigradskog i međumesnog prevoza putnika i efikasnosti upravljanja sistemom prevoza i nadzora nad troškovima.

Gradski prevoznik je zahtevao, između ostalog, da uređaji za naplatu budu takvi da omogućavaju dopunu, produžavanje i validaciju elektronskih karata u vozilima, nadzor njihovog izdavanja i upotrebe u vozilima, praćenje trenutne lokacije vozila na digitalnoj karti radi davanja informacija, kako dispečerima, tako i upućivanje tih informacija korisnicima putem veb-displeja itd. U konkursnoj dokumentaciji je navedeno i da je obaveza dobavljača da obezbedi mogućnost nadogradnje sistema, što podrazumeva i uvođenje internet prodaje karata i sistema za informisanje putnika u realnom vremenu putem displeja ili mobilnih aplikacija.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Samo tako

, *.dynamic.sbb.rs

A da li treba da se nareze cCD ko u nekim pozarevackim skolama?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, N
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?