Strogo zabranjeno kupanje na Štrandu zbog izlivanja goriva iz broda

19:06:00 19.06.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Iako zvanično još uvek nije počela kupališna sezona na Štrandu, iz JKP „Gradsko zelenilo“ ističu da je kupanje u Dunavu strogo zabranjeno.

 Strogo zabranjeno kupanje na Štrandu zbog izlivanja goriva iz broda

Foto: Gradko zelenilo



Iako kupanje na novosadskoj plaži Štrand još uvek nije dozvoljeno zbog niske temperature vode u Dunavu, kao i visokog vodostaja, od danas je uvedena stroga zabrana zbog naftne mrlje koja se pojavila kao posledica izlivanja goriva iz broda koji je plovio pod bugarskom zastavom.

- Iz bezdnosnih razloga kupanje će biti strogo zabranjeno sve dok nadležne službe ne uklone mrlju i dok nadležni instituti ne saopšte da je voda ispravna za kupanje - pojašnjavaju u JKP „Gradsko zelenilo“.

Podsetimo, na Dunavu kod Novog Sada danas se pojavila velika naftna mrlja, nakon što se noćas iz jednog bugarskog broda izlilo čak 35.000 litara goriva o čemu možete čitati OVDE

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zajedničkom akcijom JVP „Vode Vojvodine“ i „Srbijavoda“ započeta je sanacija i sve druge potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva nastala zagađenja, kao posledic izlivanja naftnih derivata u reku, a koje mogu imati štetne posledice na ljude, biljni i životinjski svet.

- Na teren su odmah nakon inspekcijskog naloga izašle sve nadležne službe, pokrajinska vodna inspekcija, sektor za vanredne situacije, predstavnici JVP „Voda Vojvodine“, sektor za vanredne situacije Bačka Palanke, kao i akreditovana laboratorija Agencije za Zaštitu životne sredine – kažu u Ministarstvu i preciziraju da je utvrđena pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja.

Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava.

- Dana 19. juna dogodilo se izlivanje nafte na glavnom toku Dunava kod Čelareva, na koti 1287. Prema izveštaju kapetana radi se o brodu „Jumbo“ registrovanom u Bugarskoj, a izlilo se 35 tona pogonskog goriva. Zapisnici inspekcije se dostavljaju Tužilaštvu na dalje postupanje – saopštilo je danas Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1009.8 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?