Student FTN-a osvojio najviši vrh Evrope

10:07:00 19.07.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Strahinja Marjanović, student Departmana za saobraćaj i predsednik Planinarsko rekreativne sekcije Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je najviši vrh Evrope Elbrus (5642m) u Rusiji.

Student FTN-a osvojio najviši vrh Evrope

Strahinja je početkom jula učestvovao kao reprezentativac Srbije u visokogorstvu u srpskoj ekspediciji "Kavkaz 2016". Ekspedicija je okupila 27 visokogoraca iz raznih krajeva zemlje, koji su se peli na vrhove Kazbek (5033m) u Gruziji i Zapadni Elbrus (5642m) u Rusiji.

Nakon višednevnog putovanja od Srbije do Gruzije, visokogorci su krenuli na uspon od sela Kazbegi do planinarskog doma ispod Kazbeka na nadmorskom visini od 3660m. Drugi dan je iskorićen za aklimatizaciju i pripremu za završni uspon.

Student FTN-a osvojio najviši vrh Evrope

Prvi dan avanture na Elbrusu grupa je počela usponom od Azau žičarom do stanice Mir, i dalje do barela na Garabašiju (3700m). Zbog lošeg vremena, odustali su od aklimatizacije i odmorili se u barelima kako bi se naredni dan popeli u sledeći visinski kamp na Prijutu (4050m).

Na završni uspon grupa je pošla u ponoć, laganim korakom pred svitanje su prošli stene Pastuhova (4800m), nastavili uspon traverzom do sedla (5300m), odakle su produžili eksponiranim delom do zaravni koja vodi do najvišeg vrha Evrope – Zapadnog Elbrusa.

Student FTN-a osvojio najviši vrh Evrope

Nakon pauze za fotografisanje i uživanje u pogledu na vrhu, visokogorci su se spustili do visinskog kampa Prijut kasno popodne. Sutra dan, nakon zajedničkog fotografisanja sišli su do Azau i Terskol. U povratku je grupa obišla Batumi u Gruziji, Istanbul u Turskoj i Sofiju u Bugarskoj.

Međunarodnu ekspediciju na Kavkaz organizovao je Planinarski klub Balkan iz Beograda.

Planinari pozivaju studente da im se pridruže

Planinarsko-rekreativna sekcija FTN-a nastavlja sa svojim aktivnostima nakon raspusta i poziva sve brucoše, studente, nastavno i nenastavno osoblje da se priključe njihovim redovnim aktivnostima. Sastanci Planinarske sekcije FTN-a su ponedeljkom od 20 sati u učionici 109A, a prvi naredni sastanak biće početkom oktobra.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
14°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?