Sutra počinje sadnja novih stabala kod Štranda, biće posađeno 11 koprivića

12:03:00 05.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Na parkingu kod Štranda radnici JKP „Gradsko zelenilo“ sutra počinju sadnju novih stabala, a kako navode biće posađeno 11 koprivića. Reč je o školovanim sadnicama visokim preko tri metra, koje su uzgajane u rasadniku tog preduzeća.

Sutra počinje sadnja novih stabala kod Štranda, biće posađeno 11 koprivića

Foto: arhiva (JKP "Parking servis")


- Sadnjom novog drveća unapređujemo kvalitet zelenila u ovom delu grada. I pre dve godine smo zasadili 13 sadnica koprivića. To je ukupno 24 nova stabla. Koprivić je biljna vrsta koja brzo raste, i vrlo brzo razvija krošnju, i ima dug životni vek - kaže direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić.

Kako ističe, tokom januara i februara na više lokacija u gradu posađeno je 663 sadnice novog drveća i 3.370 komada ukrasnog šiblja. Reč je, uglavnom, o lišćarima pogodnim za sadnju u urbanim sredinama kao što su grab, koprivić, jasen i bagrem.

- Pored sadnje, značajno je to što smo ove godine, prvi u ovom delu Evrope počeli s tretmanima drveća mešavinom specijalnih ulja koja sadrže fungicide i insekticide, kako bismo dodatno unapredili zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije i podigli je na još viši nivo – navodi Egić.

Takođe, po nalogu Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu radnici JKP „Gradsko zelenilo“ oblikovanjem grana podmlađuju krošnje topola na parkingu kod Štranda koje su stare preko 60 godina, što je duplo duže od životnog ciklusa uobičajenog za evroameričke topole koje su, u cilju upotrebe u drvnoj industriji, stvorene ukrštanjem domaće i američke crne topole.

- Nakon oblikovanja, sve grane će biti zaštićene fitobalzamom, a sva stabla ćebiti tretirana mešavinom specijalnih ulja koja sadrže fungicide i insekticide. A biće tretirana i antibioticima. Pored toga, čim vremenski uslovi dozvole, takođe će biti prihranjena i posebnom mešavinom mineralnih đubriva – pojašnjava pomoćnik direktora JKP „Gradsko zeleniloW Danijela Andrić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 991.4 mb
Vetar: 9 m/s, SE
Sre 9° - 21° Jak vetar
Čet 11° - 20° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?