Sve više marketa uvodi naplatu plastičnih kesa

17:07:00 20.07.2018, Komentara: 1

Ove sedmice u gotovo svim marketima velikih trgovinskih lanaca počela je naplata plastičnih kesa. Naime, „Maksi“ i „Tempo“, koji posluju u okviru kompanije „Delez“ u ponedeljak su počeli da naplaćuju kese. Pre dva dana to su počeli i „Idea“, „Roda“ i „Merkator“. Cena po komadu je dva dinara, dok se za one veće u hipermarketima naplaćuje pet dinara.

Sve više marketa uvodi naplatu plastičnih kesa


Osim u ovim marketima, kese se naplaćuju u objektima „Shop and go“, „Aman“, drogerijama „DM“ i „Lilly“, ali i u pojedinim apotekama.

Mnoge firme i trgovinski lanci kupcima poklanjaju platnene torbe ili ih prodaju za dinar. Od ponedeljka, torbu ćete moći da dobijete i u prodavnicama Univereksporta, a kada počnu naplatu najlon kesa, prihod će ići u humanitarne svrhe.

Naplaćivanje kesa u trgovinskim lancima počelo je od sredine prošle godine, kada je Ministarstvo za zaštitu životne sredine napravilo dogovor s njima. Za nekoliko nedelja, od početka naplate kesa u ovim objektima, njihova upotreba je smanjena za 50 odsto.

Statistika kaže da u Srbiji u proseku građani troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je ukupno više od dve milijarde kesa godišnje. Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora u Srbiji, u našoj zemlji godišnje se za nabavku plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra, a od 30 do 40 odsto njih se baci, što direktno utiče na zagađenje životne sredine.


Izvor: Večernje novosti, RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Imre

, *.dynamic.sbb.rs

Naravno ovo neće stići do nadležnih, ali vreme bi bilo da se postave posebni konejneri za papir-plastika-staklo a ne da se sve baca u jamu pa šta bude. Ova praksa je u EU i po da ne kažem zabačenim selima


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.5 mb
Vetar: 3 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?