Tribina o prevenciji suicida večeras u Gradskoj biblioteci

14:09:00 10.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Povodom Svetskog dana prevencije suicida, centar „Srce“ organizuje večeras u 19 sati tribinu, koja će biti održana u Gradskoj biblioteci. Na tribini će govoriti doktori Slavica Đukić Dejanović, Gorica Đokić, Snežana Ukropina, Miodrag Doroški, psihološkinja Milka Basarić i Tanja Bokun iz centra "Srce".

Tribina o prevenciji suicida večeras u Gradskoj biblioteci


- Tribina daje priliku svim gostima da se zajedno sa učesnicima osvrnu na dosadašnje korake u smanjenju stope suicida u Srbiji. Imaćemo priliku čuti profesionalce koji se iz različitih uglova bave ovom problematikom i koji svakodnevno pružaju podršku ljudima u krizi. Čitava tribina predstavljaće uvertiru u početak postavljanja temelja za nacrt nacionalne strategije za prevenciju suicida - navedeno je u pozivu centra „Srce“.

Inače, Dom zdravlja „Novi Sad“ saopštio je danas da psihički pacijenti imaju povećan rizik za sucid u odnosu na opštu populaciju. Čak 90 odsto žrtava suicida imaju dijagnostikovan mentalni poremećaj. Kako se dodaje, na svaki izvršen suicid dolazi 20 pokušaja. Neuropsihijatar u Domu zdravlja „Novi Sad“ dr Vanja Prodić ističe da su, osim depresije, faktori rizika za suicid i zloupotreba alkohola i psiho-aktivnih supstanci, poremećaji ličnosti, kao i drugi mentalni poremećaji, zatim, raniji pokušaji suicida, pozitivna porodična anamneza, nasilje u porodici... Ona savetuje da osobe sa bilo kojim od ovih faktora treba obavezno uputiti lekaru.

U saopštenju novosadskog Doma zdravlja se ističe da su oni prepoznali značaj prevencije suicida, pa su lekari, kroz svoj rutinski rad, uveli i skrinig test na depresiju i na taj način budu otkriveni pacijenti u riziku. Načelnica Opšte medicine dr Tatjana Egić kaže da su u 2013. godini uradili skoro 3.000 testiranja, prošle godine nepunih sedam hiljada, dok je od početka ove godine do 1. septembra skrining detekciju depresije prošlo 7.640 pacijenata.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?