Trudnice i dalje bez plata

19:01:00 20.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Država nije sistemski rešila problem kašnjenja isplata trudnicama. Kako navodi roditeljski portal Bebac.com, zbog birokratije gotovo svakoj trudnici kasni uplata barem za jedan mesec.

Trudnice i dalje bez plata


Odgovarajući na saopštenje portala Bebac, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je odgovorio da su isplatili sve zaostale plate trudnicama. Međutim, kašnjenje se i dalje nastavlja, a Bebcu se, kako navode, svakodnevno javljaju trudnice koje čekaju uplate za novembar mesec. Prema njihovim rečima, uplate kasne nezavisno od toga što je poslodavac sve uredno predao. U RFZO-u su portalu Bebac rekli da su pare uplaćene filijalama opština. Organizacione jedinice RFZO po prijemu zahteva za isplatu naknade (kompletne dokumentacije) od strane poslodavaca naknadu zarade trudnicama isplaćuju u roku od 30 dana shodno Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Do kašnjenja, navode dalje, uglavnom dolazi kada poslodavac ne preda urednu dokumentaciju.

- U slučaju da postoji neki problem u vezi naknade zarade trudnicama , trudnice treba da se obrate prvo svom poslodavcu i da provere datum podnošenja zahteva od strane poslodavca za isplatu naknade Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Ukoliko je poslodavac podneo kompletnu dokumentaciju, a sredstva ne budu preneta na vreme, potrebno je da se obrate Organizacionoj jedinici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje-filijali kojoj je dostavljen zahtev. Na sajtu Republičkog fonda možete proveriti da li je poslodavac podneo zahtev za isplatu plate trudnici na polovanju – navedeno je u odgovoru RFZO-a portalu Bebac.

Trudnice ne samo da ostaju bez redovnih uplata i novca, već se osećaju potpuno nezaštićeno jer poslodavci odgovornost prebaciju na RFZO, a RFZO na poslodavce. Da li je problem u poslodavcima ili birokratiji, filijalama RFZO-a ili u sistemu, ne treba da opterećuje buduće roditelje. Kašnjenje porodiljskog bolovanja je, takođe, aktuelno, a roditelji se pribojavaju da ni taj problem neće biti rešen uprkos promeni u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim je od 1. jula predviđeno da umesto poslodavca država direktno uplaćuje plate porodiljama, zaključuje portal.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1013.8 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Pet 8° - 18° Jak vetar
Sub 6° - 17° Jak vetar

Anketa

Kupate li se na Štrandu?