U sredu čišćenje Kameničkog parka i predavanje o važnosti gradskih zelenih površina

16:10:00 24.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Pokret gorana Novog Sada će u sredu, 26. oktobra realizovati dve aktivnosti u okviru projekta „Zelene inicijative za zeleni Novi Sad“. Kako je saopšteno, cilj ovih inicijativa je informisanje građana o načinima ublažavanja posledica klimatskih promena i pokretanje građanskog aktivizma.

U sredu čišćenje Kameničkog parka i predavanje o važnosti gradskih zelenih površina


Prva aktivnost je zakazana za 12 časova u Kameničkom parku. Planirano je čišćenje obale Dunava uz Kamenički park i šetalište. Neposredan povod za ovu akciju su otpad i nanosi, nastali usled opadanja nivoa Dunava, koji treba da se uklone kako ne bi završili u Kameničkom parku.

U akciju će se uključiti učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice, a dobro došli su i svi zainteresovani sugrađani.

Okupljanje je u 12 časova na ulazu u Kamenički park kod rukometnog terena, a planirano je da akcija traje do 13.30 časova.

U sredu čišćenje Kameničkog parka i predavanje o važnosti gradskih zelenih površina


Druga aktivnost će biti održana u 13:30 časova u svečanoj sali Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, a to je predavanje na temu „Zašto su važni gradski parkovi i zeleni prostori za ublažavanje posledica klimatskih promena“ koje će održati dr Igor Stamenković, vanredni profesor PMF-a, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Učenici će imati prilike da kroz stručno predavanje i zanimljive video animacije bolje razumeju šta su klimatske promene, na koji način se mogu ublažiti njihove posledice, što ih može podstaknuti na dalje bavljenje ovom temom u budućnosti kroz projekte Pokreta gorana ili istraživanja na fakultetu.

Projekat predstavlja podršku naporima u procesu približavanja EU u borbi protiv klimatskih promena i primeni odredbi koje je Republika Srbija preuzela usvajanjem Pariskog sporazuma, potpisivanjem Zelene agende za Zapadni Balkan i otvaranjem pregovaračkog Klastera 4 – „Zelena agenda i održiva povezanost“, koje obuhvata tri poglavlja: Poglavlje 15 – Energetika; Poglavlje 21 – Trans-evropske mreže i Poglavlje 27 – Životna sredina.

Projekat „Zelene inicijative za zeleni Novi Sad“ deo je programa „Snažno zeleno“ koji finansira Evropska unija, a realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Mladim istraživačima (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS).


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?