Veternik dobio spomenik srpskom dobrovoljcu

16:09:00 30.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Povodom obeležavanja 100 godina od nastanka naselja Veternik gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otkrivanju Spomenika srpskom dobrovoljcu u tom naselju. Inicijativu za podizanje Spomenika podnelo je Udruženje „Vojnička pasuljijada Veternik“, povodom obeležavanja 100 godina od nastanka ovog naselja, ali i povodom prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.



Veternik dobio spomenik srpskom dobrovoljcu

foto: Grad Novi Sad

- Veternik je ponosno naselje koje je nastalo odlukom Kralja Aleksandra I Karađorđevića da podari ovu zemlju solunskim dobrovoljcima i junacima, onima koji su preživeli golgotu povlačenja preko Albanije, onima koji su dve godine jurišali i probijali solunski front, a posle doneli slobodu u ove krajeve. Veternik je dobio ne samo spomenik posvećen našim precima, nego i svetionik za sadašnjost, i svetionik koji će budućim generacijama ukazivati na pravi put – rekao je Miloš Vučević.

Spomenik srpskom dobrovoljcu u Veterniku podignut je u čast dobrovoljaca srpske vojske za herojsku borbu na planini Veternik u Prvom svetskom ratu, izliven je u bronzi, a rad je umetnika Đorđa Lazića Ćapše, akademskog vajara iz Sremskih Karlovaca.

Nakon otkrivanja spomenika, gradonačelnik Vučević obišao je i humanitarnu manifestaciju „Vojnička pasuljijada u Veterniku“, koju četvrtu godinu za redom organizuje MZ „Veternik“ u saradnji sa Prvom brigadom kopnene vojske. Manifestacija je humanitarnog karaktera, pa će sva sredstva, koja su uplaćena kao kotizacija za učešće u takmičenju, biti donirana dvema porodicama koje žive u Veterniku i socijalno su ugrožene.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Umerena kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 995.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?