Više od 30.000 Novosađana besplatno posetilo obnovljeni bazen na Spensu

13:02:00 11.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Više od 30.000 Novosađana iskoristilo je priliku da u poslednjih mesec dana, od kako je završena rekonsturkcija bazena na Spensu, besplatno pliva u najvećem novosadskom bazenu. Nadležni ističu da bazen zadovoljava sve svetske standarde i da je kvalitet vode u bazenu zadovoljavajući.

Više od 30.000 Novosađana besplatno posetilo obnovljeni bazen na Spensu


Bazen je otvoren 14. januara, od tada je ulaz besplatan i tako će biti do 30. aprila. U smeni može da bude najviše 200 posetilaca.

Rekonstrukcija bazena na Spensu, između ostalog, podrazumevala je i zamenu dva filtera malog bazena i tri filtera velikog bazena, kao i kompletne cevovode, pumpe i opremu za proizvodnju hlora. Posao je obavila i mesec dana nakon otvaranja bazena kontrolisala firma „Alex Engineering & Construction“. Osim automatskog merenja koncentracije hlora, nivo se meri i ručno, a nakon uzorkovanja, analize u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, pokazale su da koncentracija hlora iznosi 0,5, što je u granicama normale, jer prema nemačkim standardima, one iznose između 1,0 i 1,2.

Direktor Sportsko-poslovnog centra Vojvodina Dragan Milić kaže da je bazen na Spensu trenutno možda i najkvalitetniji u našoj zemlji, da su zadovoljni njegovim novim ruhom i da je kvalitet vode na najvišem nivou. Nadležni dodaju da se kvalitet vode uzorkuje u terminima kada su kupači u bazenu, što dodatno povećava verodostojnost trenutnog stanja. Milić kaže i da informacije koje su poslednjih nedelja dospele u javnost, kao i ona koju je izneo spasilac Aleksandar Ćirić o višestruko povećanim vrednostima hlora u bazenu 16. januara – nisu tačne.

Ćirić je, naime, nedavno objavio da je 16. januara ujutru ustanovljena četiri do pet puta veća koncentracija hlora u olimpijskom bazenu, te da su građani uprkos tome pušteni na bazen nešto nakon devet časova. On je bio angažovan preko studentske zadruge i sa njim je, nakon istupa u javnost, raskinut ugovor.

- Da li vi verujete spasiocu ili struci? Ovo su vam relevantni podaci. Četvrtkom se rade analize na Spensu, utorkom na Sajmištu. Aleksandar Ćirić nikad nije bio zaposlen na Spensu, on je angažovan od strane studentske zadruge, a zbog epidemiološke situacije i činjenice da smo mi smanjili broj kupača na 200 u smeni, oni su nam smanjili isporuku spasilaca. Mi ne možemo da utičemo da li će nam zadruga poslati Aleksandra, Marka ili Peru, bitno nam je da su licencirani spasioci - navodi Milić.

Direktor firme „Alex Engineering & Construction“ Aleksandar Obradović kaže da se uzorkovanje vode za analizu radi kad je bazen pod opterećenjem, oko 10 ili 11 časova.

- To znači da se ne uzorkuje u šest ujutru, kad je bazen imao slobodnu filtraciju celu noć. I da neki uzorak nije kako treba, radi se ponovno uzorkovanje, ne zatvaraju se bazeni i to nijedna svetska literatura ne poznaje kao meru. Testiranje pod opterećenjem je sigurnost i za decu - navodi Obradović.

Međutim, nije uvek tako, a to se vidi u izveštaju koji je okačen na oglasnoj tabli Spensa, a u izveštaju u koji je 021imao uvid, a koji je dobio od šefice odborničke grupe SNS u Skupštini grada Sanje Draško, uzorkovanje vode se radilo i oko osam časova ujutru.


Izvor: NoviSad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.3 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?