Višesatni protest na Šodrošu obeležen koškanjem, pesmom, privođenjem, a ima i povređenih

19:10:00 23.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Oko hiljadu građana protestuje danas na Šodrošu zbog izgradnje četvrtog mosta preko Dunava. Kako piše Autonoija, tokom demonstracija zabeleženi su i okršaji sa brojnim pripadnicima policije. Prema nezvaničnim podacima, privedena su trojica aktivista, a nekoliko ljudi je povređeno. U toku pisanja ovog teksta protest je još uvek trajao.

Višesatni protest na Šodrošu obeležen koškanjem, pesmom, privođenjem, a ima i povređenih


U protestima učestvuje i nekoliko predstavnika opozicionih stranaka u republičkom parlamentu.

Aktivisti su se podelili u nekoliko grupa i pokušavaju da probiju kordon policije koja čuva postavljenu ogradu na gradilištu. Atmosfera je sve napetija, policija u guranju s aktivistima koristi štitove, a demonstranti drže podignute ruke.

Oko 19 časova isključena je struja u ekološkom kampu na Šodrošu, nakon čega se nekoliko desetina demonstranata povuklo ispred jednog od policijskog kordona i krenulo u kamp. Kako navodi Autonomija, aktivisti i građani su prethodno uništili građevinsku tablu sa podacima novog mosta, a jednom policajcu su oteli štit iz ruku. Policija je odgurivala građane i aktiviste od ograde gradilišta, a u tom koškanju jednoj devojci policajci su raskrvarili glavu.

Višesatni protest na Šodrošu obeležen koškanjem, pesmom, privođenjem, a ima i povređenih


Okupljeni demonstranti konstantno pokušavaju da razgovaraju s policajcima, pitaju ih koga brane, ko ih plaća, pozivaju ih da skinu opremu i puste ih do ograde. Jedna grupa demonstranata pred kordonom peva. Poručuju da neće odstupiti.

Aktivisti su pre incidenata u govorima poručili da je protest organizovan danas, na Dan oslobođenja tog grada od fašizma u Drugom svetskom ratu, a prisutni građani su uzvikivali „Novi Sad – slobodan grad“.

Građanski protest „Dan oslobođenja Novog Sada“ počeo je oko 16 časova na Šodrošu, u organizaciji inicijative građana Ekološki front Novi Sad protiv izgradnje četvrtog mosta preko Dunava, jer tvrde da će zbog gradilišta biti uništena priroda oko reke. Neposredno pre toga, policija je pretresala vozila koja su se uputila ka Ribarskom ostrvu i Šodrošu.

Kineska kompanija CRBC saopštila je danas da pripremne radove za buduće gradilište četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu realizuje u skladu sa ugovorom i u skladu sa važećim zakonima i propisima. Istakli su i da će tražiti odštetu za pričinjenu štetu i najavili su tužbe za buduće ometanje radova na Šodrošu.


Izvor: NoviSad.com, Autonomija

foto: Ekološki front Novi Sad


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?