Vojvođanske NVO: Rušenje zgrade Komunalne banke nasilje protiv kulturnog nasleđa

17:03:00 28.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - "Novi soliter će drastično narušiti izgled centra Novog Sada, a osim što je u suprotnosti sa svakom urbanističkom logikom, iza njega stoje brojne veoma sumnjive radnje i interesi", saopštile su danas vojvođanske nevladine organizacije, povodom rušenja zgrade Komunalne banke.

Vojvođanske NVO: Rušenje zgrade Komunalne banke nasilje protiv kulturnog nasleđa

Oni smatraju da je rušenje te zgrade, koja je bila spomenik od kulturno-istorijskog značaja, zarad gradnje solitera od 13 spratova, "urbicid i nasilje protiv kulturnog nasleđa".

Arhitekte iz Novog Sada su još prošle godine Gradu poslale otvoreno pismo u kome od gradskih vlasti traže da se stopira promena urbanističkog plana, koji će omogućiti rušenje zgrade banke i izgradnju solitera.

Arhitekte su smatrale da će ta promena "osakatiti vizuelni sklad strogog centra grada", a mediji su već pisali i o sumnjivim okolnostima pod kojim je gradska vlasti odjednom izmenila urbanistički plan kako bi to omogućila.

"Pitanje koje interesuje građane jeste i ko stoji iza ove investicije i u kojoj meri su njegovi poslovni interesi vezani za vladajuću stranku? Pitanje je i šta će biti sa jermenskim spomenikom, odnosno Nadgrobnim spomenikom jermenske porodice Čenazi", navodi se u saopštenju vojvođanskih nevladinsih organizacija.

Vojvođanske NVO kažu i da je način na koji se izvode radovi prilikom rušenja banke takođe van svih propisa, jer se pešaci usmeravaju na ulicu kojom se odvija automobilski saobraćaj, čime se ugrožava njihova bezbednost.

NVO su podsetile i da je u planu još nekoliko "investicija", a jedna od najvećih je na sportskom kompleksu u okolini Spensa, te smatraju da je neophodna široka građanska akcija, ukoliko Novosađani žele da spreče dalje uništavanje grada.

Saopštenje su potpisali Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti, Centar za afirmaciju slobodne misli, NGO authentic vojvodina, Pokret za očuvanje kulturnog nasleđa Save, Volonterski centar Vojvodine, Pokret gorana Novog Sada, Iz kruga – Vojvodina i Kulturanova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
10°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 996.7 mb
Vetar: 5 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?