Vučević: Deca OŠ "Branko Radičević" o nasilju ćutala iz straha

19:03:00 23.03.2016, Komentara: 8

Novi Sad - Predstavnici grada posetili su danas OŠ ''Branko Radičević'' gde su sa direktorom Aleksandrom Maletinom razgovarali o nedavnom slučaju vršnjačkog nasilja u toj školi.

Vučević: Deca OŠ "Branko Radičević" o nasilju ćutala iz straha

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Miloš Vučević, član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić, direktor Centra za socijalni rad Nenad Drašković i rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije PU u Novom Sadu Daliborka Vojvodić-Tomović.

Vučević je rekao da je pitao direktora kako je moguće da su se ovi incidenti odvijali mesecima, a da niko u školi, pa ni roditelji, nije reagovao.

"Deca izložena nasilju su ćutala o ovim incidentima iz straha, a iako smo imali situaciju da je jedna učenica čak snimala incident koji je potom objavljen na drušvenim mrežama, ipak nije pokazana nikakva solidarnost sa žrtvama. Očekujem hitan izveštaj školskog odbora, direktora, nastavničkog veća, psihološke službe, kao i Centra za socijalni rad koji je već zakazao razgovore sa roditeljima, kako one dece koja su bila žrtve nasilja, tako i sa roditeljima dece koja su osumnjičena da su ga počinila - rekao je Vučević. On je dodao i da Novi Sad prva lokalna samouprava koja je osnovala Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, ali i da je na svakome od nas da se zapita šta da radimo kako bismo sprečili ovakve pojave, a to se odnosi ne samo na vršnjačko, već i na nasilje nad ženama, na nedolično i kriminalno ponašanje.

Vladimir Jelić je kazao da je Gradska uprava za obrazovanje poslala prosvetnog inspektora da utvrdi činjenično stanje i da proveri da li su sve procedure u vezi sa bezbednošću dece ispoštovane, kao i to da li postoji odgovornost nastavnika, pedagoške službe i direktora.

- Zbog iskazanog nepoverenja i straha učenika da prijave ovaj slučaj, škola ''Branko Radičević'' je omogućila đacima da to anonimno učine, i nadam se da će i druge škole slediti njihov primer – istakao Jelić.

Direktor škole Aleksandar Maletin još jednom naglasio da je škola reagovala po svim propisima čim je slučaj prijavljen i da su preduzete mere da se nasilje prekine, a da se deca, kojoj je sada potrebna velika podrška, oporave. On je dodao da škola redovno održava roditeljske sastanke, da se bave temom vršnjačkog nasilja i edukuju decu o tome šta jeste vršnjačko nasilje i kako da postupe u takvim slučajevima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

8 komentar(a)

vera

, *.dynamic.sbb.rs

Javno imenovati zlostavljace - dosta je skrivanja I inicijala. Tako se stvaraju kriminalci I ubice. STOP skrivanju cinjenica.


Miroje Jovanovic

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Jedinstvena baza za nasilnike i silovatelje, pedofile i organizovani kriminal!!!!!!!!!!!!


mama

, *.mbb.yettel.rs

Živimo u društvu bez vrednosti,pravila,skrupula...Ljudi su odavno izgubili oštrinu i želju da reaguju,čak i na ovakve pojave.Zakon koji reguliše ponašanje dece u školama je kriminalan-oni prosto ne mogu biti izbačeni iz skole niti ponavljati razred.Ovo pišem iz prve ruke.Pojedini prosvetni radnici su sramota za čitavu profesiju,učiteljske fakultete su poslednjih 15 godina završavali najgori djaci-čast izuzecima,naravno.Skandal je da javno postavljeno pitanje podrazumeva odgovor-svuda je tako i jednu pomirenost koja meni kao roditelji apsolutno nije jasna.Zataškavanja iz raznoraznih razloga.U svemu-škola krojena da decu uproseci,ubije u njima svaku individualnost.Prebacivanje odgovornosti ...Iz javnih preduzeća ne otpuštaju stranački zaposlene ali je drastično smanjen broj pedagoga po školama,tu se štedi.Država koja štedi na obrazovanju sebe je osudila na propast.Mi ni Aleksin zakon nismo u stanju da usvojimo.Svojoj i svoj drugoj deci želim da prežive osnovne škole u Srbiji a onda da beže glavom bez obzira u red,sistem,poštovanje pravila,vrednovanje prema stručnosti...A Kovaceviceva vizija o Srbima kojih će za 100 godina biti toliko da ce stati pod jednu krusku je tako realna.Samo nek tu situacjju nasa deca gledaju na daljinu...a price o patriotizmu-pricajte nekom drugom


mama

, *.dynamic.sbb.rs

U čemu je problem sa mojim komentarom pa nije postavljen?Ne sadrže ni pretnje,ni govor mržnje,ni rasne nacionalne uvrede ni nezakonit sadržaj!


Redakcija

, *.3gnet.mts.telekom.rs

Objavljeni su svi komentari, bilo je kašnjenja oko provere zbog odsustva administratora.


mama

, *.mbb.yettel.rs

Hvala


Zorana

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Novo proleće novo nasilje u O. Š Branko Radičević. Isti scenario samo su sada u pitanju deca IV i II razreda. Bezdnost i dalje na O (nuli). Jedina učiteljica koja nije zatvorila oči i zataškavala nasilje, jedina koja je stala u odbranu svoje dece, svojih " malih ljudi" je zbog toga kažnjena, kažite mi gde je tu pravde, i koliko kontradiktornosti ima u toj školi, u koju nažalost ide i moja ćerkica koja nakon novog ponovljenog nasilja više od straha ne sme da izađe u hodnik i toalet.
Kako objasniti deci od 8 godina da neka učiteljica koja ih je odbranila i nije zatvorila oči pred svim što se događa je kažnjena?!
Očajni roditelji …


Ana

A zasto je kaznjena?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?