Za kvadrat novog stana skoro 2.700 evra, a starog i do 2.250

16:02:00 11.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - U četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2020, zabeležen je rast cena, ali i broj prodatih stanova u Novom Sadu. Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u poslednja tri meseca prošle godine prodato 10,9 odsto više stanova nego godinu dana ranije.

Za kvadrat novog stana skoro 2.700 evra, a starog i do 2.250


Kako piše Dnevnik, najskuplji kvadrat u novogradnji, koji je prodat u poslednjem kvartalu prošle godine, u Novom Sadu dostigao je cifru od 2.657 evra. To je daleko manja suma novca od postignute u Beogradu, gde je kupac iskeširao neverovatnih 10.000 evra za kvadrat stana u „Beogradu na vodi“. To je ujedno i rekord u Srbiji, bar kada je reč o prodatoj nekretnini.

Prosečna cena novije gradnje u Novom Sadu je 1.410 evra po kvadratu. Tokom 2019. godine prosečna cena je bila 1.268, a godinu dana kasnije 1.290 evra po kvadratu. Cene starogradnje, takođe, prate „trendove” na tržištu nekretnina, pa je prodat najskuplji kvadrat dostigao sumu od 2.250 evra. Prosečne cene starijih stanova dostižu sumu od 1.395 evra po kvadratu, dok je 2019. godine ona bila 1.154 evra.

Po istraživanju portala 4zida.rs, koji objedinjuje većinu oglasa iz oblasti nekretnina u Srbiji, u Novom Sadu prosečne cene oglašenih stanova u starogradnji nisu padale čak ni u prvom kvartalu 2019. godine. One, prema podacima “4zida.rs”, još od sredine 2017. godine imaju tendenciju stabilnog rasta. Poređenja radi, prosečna cena oglašenih stanova u starogradnju u Novom Sadu u četvrtom kvartalu 2019. godine iznosila je 1.339 evra, a u četvrtom kvartalu 2020. godine čak 1.492 evra po metru kvadratnom, što predstavlja poskupljenje od preko 150 evra.

Direktor novosadske agencije „Solis nekretnine“ Dragan Rabatić kaže da je prošle godine bilo dobrih rezultata u oblasti prodaje nekretnina, što očekuje i u ovoj. Smatra da je tržište na visokom nivou i da će tako i ostati.

- Naši klijenti su, uglavnom, poslovni ljudi od 35 do 40 godina pa naviše i nema mnogo mlađih. To su i kreditno najsposobniji klijenti. Statistika govori da je malo veći procenat onih koji kupuju kreditom, a malo je manje onih koji za to koriste gotovinu - kazao je Rabatić.

Po njegovim rečima, tržište Novog Sada je najrazvijenije sa najvećim kapacitetom u Srbiji i da se to vidi kako po cenama, tako i po prometu nekretnina i da će tako trajati u narednih deset godina.

U Sindikatu građevinarstva Vojvodine i Novog Sada su i ranije napominjali da samim rastom građevinskog sektora od pre dve godine postoji ideja da se u Novom Sadu osnuje savet za građevinarstvo kako bi firme iz te oblasti udružene učestvovale na inostranim tenderima i samim tim bile konkurentnije.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?