Zavod za zaštitu spomenika kulture: Planirana restauracija Špilerove kuće tokom godine

19:03:00 19.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon što se novosadska javnost zabrinula zbog stanja u kojem se nalazi najstarija kuća na teritoriji grada, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada su poručili da je ovaj objekat predviđen za restauraciju u toku godine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture: Planirana restauracija Špilerove kuće tokom godine


Naime, udruženje „Baštine bez zaštite“ objavilo je na svojoj Fejsbuk stranici fotografije objekta, na kojima se može videti da je deo krova „otvoren“, uz poruku da je kuća nedavno dobila novog vlasnika. Nakon što mu je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture odbio zahtev za rušenjem i izgradnjom zgrade, kako se navodi na ovoj stranici, krenulo se u „oprobani metod“ - otvaranje krova, zapuštanje i na kraju rušenje. Više o ovome i fotografije Špilerove kuće danas možete pročitati OVDE.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kažu za 021.rs da su na zahtev vlasnika objekta u oktobru prošle godine izašli na teren da bi utvrdili zatečeno stanje objekta.

- Tom prilikom je konstatovano da je stanje rezultat različitih faktora: starost objekta, nebriga i neodržavanje, kao i neodgovarajući zahvati i intervencije na objektu. Sve uočene nedostatke i oštećenja moguće je otkloniti preduzimanjem sveobuhvatnih mera zaštite, tj. sanirati, u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim uslovima koje utvrđuje Zavod. Zavod je na zahtev stranke, 29. januara 2021. utvrdio konzervatorsko-restauratorske uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite, tj. izdao dokument kojim je precizno opisano u kojoj meri, od kog materijala i na koji način stranka može da izvodi radove na objektu u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim principima. Stranka je preuzela iste i upoznata je sa njihovom zaštitom - poručuju u Zavodu.

Kako dodaju, na zahtev stranke Zavod je izdao saglasnost na Predlog preparcelacije katastarskih parcela br. 790/4 i 791 K.O. parcela čiji delovi ulaze u zaštićenu okolinu spomenika kulture „Špilerova kuća“, koja se nalazi na katastarskoj parcel br. 790/1 K.O. Petrovaradin. Predlogom preparcelacije obuhvaćeni su delovi pomenutih parcela u granicama i površini zaštićenoj okolini spomenika.

Kažu i da je kuća predviđena za restauraciju tokom ove godine. Procena je da bi za restauraciju bilo potrebno nekoliko desetina miliona dinara.

- U ovoj godini Zavod planira realizaciju projekta obnove 14 objekata u Petrovaradinu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, uključujući i Špilerovu kuću, sredstvima koje je opredelilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 300 miliona dinara. Trenutno je u izradi projektno-tehnička dokumentacija za pripremu planirane obnove navedenih objekata - zaključuju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.


Izvor: novisad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?